За последните 11 години от България са изтекли 37 млрд.

...
За последните 11 години от България са изтекли 37 млрд.
Коментари Харесай

Умишлено се вдига цената на тока, а имаме най-чистата и евти...

" За последните 11 години от България са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едвам 13 милиарда евро ". Това заяви ръководителят на АИКБ Васил Велев на конференция на Асоциация „ Хидроенергия “ и Сдружение на производителите на екологична сила.

" В резултат на по-скоро целенасочени, в сравнение с инцидентни дейности, се реализират нереално високи цени на електрическата енергия. Как да сме конкурентноспособни като цените на електрическата енергия са със 73% по-високи от тези в Германия, за която нашата промишленост генерира максимален експорт? ", запита Велев. Той е безапелационен, че не може да се приказва за недостиг, когато разполагаме с над 10 000 МВт мощности, а действителното ползване варира сред 3 000 и 5 000 МВт.

" През първите 10 дни на август Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " работеше с два от своите осем блока, разполагайки с личен състав в пъти повече от нужния за поддръжка на дейните блокове. За всеки от работещите над 2000 души, които работят по два часа дневно, при един подобен режим семействата и бизнесът заплащат по над 4000 лв. месечно. От друга страна високата цена на тока се обуславя и от обстоятелството, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият в Европа по формулировка. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, макар енергичната опозиция на работодателските организации това да се случи ", разяснява Велев. И добави, че " поради сериозния проблем с Наредбата за използването на повърхностни води, поради правни недомислици и следващите неслучайни дейности над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина сила в страната, са изправени пред риск от прекъсване ".

Според Велев това не са по никакъв начин дребни мощности, а стотици мегавати, които балансират електросистемата и фактор за поддържане на по-ниска цена на електрическата енергия.

Председателят на АИКБ разяснява, че задачата на ръководството на енергетиката не е да основава условия, при които няколко енергийни олигарси да завоюват доста пари, а обществото да заплаща големи сметки и промишлеността да губи конкурентоспособност.

„ Десетки огромни предприятия и десетки хиляди чиновници са принудени да спрат работа, тъй като високите сметки за ток ги водят неизбежно към банкрут. Ситуацията е изкуствено основана – пускат се манипулативни предложения през нощта за покупка на ток на правилото „ не по-малко от 300 евро на Мвт/ч “, което демонстрира, че цената изкуствено се изкривява. Оферти „ закупувам единствено над тази висока цена “ явно манипулират цената, с цел да се манипулира и кривата на търсене и равновесната точка ", сподели още ръководителят на АИКБ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР