За последната година заводът в Пирдоп е произвел 20 хил.

...
За последната година заводът в Пирдоп е произвел 20 хил.
Коментари Харесай

Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година

За последната година заводът в Пирдоп е създал 20 хиляди тона по-малко чиста мед

© Цветелина Белутова Печалбата на медодобивната компания " Аурубис България " е намаляла с 25% за последните 12 месеца. Това демонстрира докладът на немската група майка Aurubis за финансовата 2018/19 година, която завършва в края на септември. Нетният резултат на българското сдружение за интервала е 90.7 млн. евро по отношение на 121.5 млн. евро миналата година по интернационалните счетоводни стандарти. Производството също спада както поради краткотрайното спиране на работа за планов ремонт, по този начин и поради непланово прекъсване.

Финансови резултати

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Печалбата на " Аурубис " понижава за втора поредна година, откакто за финансовата 2016/17 година компанията регистрира рекордните в историята си 176.5 млн. евро (345.3 млн. лева.). По българските стандарти за 2017 година резултатът беше 393.6 млн. лева, а за 2018 година - 202.4 млн. лева

Групата дава другите финансови данни общо по сегменти. Звеното, към което принадлежи българското сдружение, е " Рафиниране и преправка на метали " и включва още пет завода. Като цяло приходите за финансовата година леко се повишават (3%), достигайки 10.7 милиарда евро. Това обаче се дължи съвсем напълно на по-високите цени на медта и на благородните метали. Значително се намалява оперативната облага преди налози (EBT), която е основен индикатор за вложителите - с 14% до 304 млн. евро. Основната причина са плановите и неплановите прекъсвания на заводите в Пирдоп и Хамбург, което е довело до спад на модифицираните количества концентрат и надлежно на получените такси за това.

П роизводство

За цялата финансова година са модифицирани общо 2.2 млн. тона концентрат, като такава активност се прави в заводите в Пирдоп и Хамбург. Това е 12% под миналогодишното равнище, когато резултатът в действителност беше много висок.

С намаляването на количеството на модифицирания концентрат се е намалило и производството на сярна киселина, която се получава като непряк артикул. За интервала заводите в сегмента " Рафиниране и преправка на метали " са произвели общо 2.1 млн. тона сярна киселина. Заради мощното търсене и лимитираното предложение Aurubis се е радвал на високи цени до април 2019 година, само че по-късно потребностите на химическата и торовата промишленост са се свили и цените на спот пазара са отбелязали доста намаляване, излиза наяве от доклада на групата.

Заводът в Пирдоп е създал по-малко катоди (чиста мед) за последната година, като количеството спада до 207 хиляди тона от 227 хиляди тона за миналата година. Общо четирите предприятия от сегмента, които вършат катоди, регистрират спад на продукцията със 7% до 1.2 млн. тона. Групата

Оперативната облага на групата за 2018/19 година е 192 млн. евро - доста по-ниска от регистрираните 329 млн. евро за миналата година. Основната причина за това са продължаващи загуби от обезценки за общо над 50 млн. евро, само че въздействие са оказали и спиранията на работа за планови и непланови поправки в няколко завода, в това число в Пирдоп.

За да компенсира вложителите, надзорният съвет на компанията предлага да бъде изплатен по-голям дял като дял - 41%, откакто за миналата година бяха разпределени 26% от облагата. Така акционерите ще получат по 1.25 евро на акция.

Прогнозите на групата за настоящата година до края на септември 2020 година са да бъде реализирана сходна оперативна EBT - сред 185 и 250 млн. евро. Търсенето на мед се чака като цяло да остане устойчиво, въпреки че търсенето на артикули от автомобилната промишленост ще продължи да бъде лимитирано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР