За последната година изборите в поне 18 държави са били

...
За последната година изборите в поне 18 държави са били
Коментари Харесай

Доклад: Избори в 18 държави през изминалата година са били манипулирани

За последната година изборите в най-малко 18 страни са били манипулирани - това сочи последният отчет на американската неправителствена организация " Фрийдъм Хаус " за свободата в интернет. Драстични опити за повлияване на публичното мнение и разнообразни тактики за дезинформация най-често са употребявани преди и по време на предизборни акции.

Дезинформацията и манипулирането на онлайн наличие води до понижаване на свободата в мрежата за седма поредна година. Все повече стават случаите на предумишлено спиране на мобилните интернет услуги, усилват се техническите и физическите набези против бранители на човешките права и самостоятелни медии. Рекорден брой държавни управления лимитират достъпа до мрежата по политически аргументи и в името на националната сигурност. За трета поредна година Китай е страната, която в най-голяма степен лимитира свободния достъп до онлайн наличие. Това са главните заключения, на специалистите от Фрийдъм Хаус.

Анализирани са данни от 65 страни, в които живеят 87% от потребителите на интернет. Изследването е интервала за юни 2016 - май 2017 година. В 32 от тези страни - или съвсем половината онлайн свободата е намаляла, като най-драстично това се е случило в Украйна, Египет и Турция. Само в 13 страни е маркиран напредък, освен това нищожен. Още преди 10 години Китай и Русия за първи път употребяват способи за деформиране на онлайн полемики и заглушаване на мненията, разнообразни от тези на властта. Сега това е международна процедура и специалистите към този момент приказват за " опустошителното ѝ влияние " върху демокрацията и гражданското общество. Нещо повече - интернет е заплашен като среда, която разрешава доста повече независимост на хората.

Какъв е арсеналът на тази порочна процедура: автоматизирани ботове, които повтарят посланията на властта; платени коментатори, които " давят " полемиките в проправителствена изразителност, уеб сайтове, разпространяващи подвеждаща информация; тролове. Всичко това, дружно с чисто механически похвати като защитни стени и филтри на наличието, трансформират манипулирането на обществените мрежи в основен инструмент за репресивните режими. Целите са най-общо две - опазване на личната си власт, само че и отбрана на ползи оттатък държавните граници. Съединени американски щати проверяват Русия за интервенция в президентските избори, завоюва от Доналд Тръмп, появиха се изказвания, че дългата ръка на съветския компютърен талант е забъркана в процесите към Брекзит и независимостта на испанската автономност Каталуния.

След Китай, страните, където онлайн наличието е най-ограничено са Сирия, Етиопия и Иран. На другия полюс са Естония, Исландия и Канада, където се радват на доста по-свободно сърфиране. Кои са техниките за битка с дезинформацията и манипулирането на публичното мнение. Мащабни стратегии, които да образоват хората да разпознават подправени новини; непоколебим надзор върху политическите реклами - и като финансиране, и като наличие. А обществените платформи би трябвало да са по-активни в премахването на ботове и прецизиране на логаритмите си, за по-голяма обективност. Ще се оправи ли светът с следващото предизвикателство, пред което го изправя интернет - ще покаже времето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР