За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали.

...
За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали.
Коментари Харесай

България може да остане без родна продукция през 2022 г.

За последната една година съвсем всички съществени зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, само че несъмнено, като за миналите 12 месеца скокът при артикули като краставиците и картофите е с към 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на 100. Според данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси, по отношение на януари предходната година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на 100, а доматите - с между 13 и 17%. 

На този декор България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната рецесия. 

Някои от потребителите към този момент споделят, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои артикули. 

" Шокови придвижвания на цените не следим, само че за сметка на това те са плавни и непрекъснати, което не е добра наклонност “, разяснява Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови тържища и борси.

Според някои търговци на този стадий новите цени към момента не се усещат по джоба на хората. Според други повишаването е осезаемо за крайния клиент и сега.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е напълно българска.

" Има още една седмица, до момента в който разпродадем тази стока, след това март месец идваме отново на пазара да работим “, споделя той.

А до март нямало да продава, тъй като продукцията му свършила. Като съществена причина за това показва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, защото пътува до столицата от различен град. И защото индустриалният развой поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че рецесията ще блокира работата и на други производители. 

Иван Кабуров държи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от различен път, тя е празна.

" Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време към този момент бяха един метър. В момента оранжерията е безусловно празна, изчистена и всички сметки, които сме си създали, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция “, споделя Иван.

Добавя, че индустриалният развой се оскъпил най-много поради повишените разноски за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, до момента в който времето не се стопли, с цел да лимитира разноските. Същото ще създадат и сътрудниците му. 

В резултат от неналичието на българска продукция владетел на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за интервала януари-септември миналата година, у нас са импортирани към 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно произвеждане в България пък скоро щяла да докара до банкрути и до всеобщи уволнения на служащи, предизвестяват търговци и специалисти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР