За последен път такава е наблюдавана преди четиридесет години -

...
За последен път такава е наблюдавана преди четиридесет години -
Коментари Харесай

Инфлацията с рекорд за века в света

За финален път такава е следена преди четиридесет години - през 80-те години на предишния век, споделя Тиери Бретон
Един от методите да я ограничим е повишението на банковите лихви

Повишаването на темповете на инфлация има световен темперамент и е достигнало рекордно равнище от началото на XXI век. Това предизвестие направи в четвъртък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в ефира на френския новинарски канал LCI, представен от " Епицентър ".

„ За първи път от началото на този век виждаме такова равнище на инфлация, - призна еврокомисарят. „ Тя е с световен темперамент и в Съединените щати е по-изразена, в сравнение с в Европа “.

Според него „ за финален път такава инфлация е следена преди четиридесет години - през 80-те години на предишния век “. Еврокомисарят означи, че инфлацията е почнала да се форсира още преди спора в Украйна.

„ Пандемията от ковид, ускоряването на икономическото възобновяване, цените на силата, суровините и редките метали – вследствие на тези фактори инфлационната наклонност се прояви мощно още преди началото на украинския спор “, съобщи Бретон.

" Инфлацията е изключително огромна в Съединените щати и е доста мъчно да се овладее ", сподели еврокомисарят. „ Един от методите да я ограничим е повишението на банковите лихви и ние към този момент следим този развой в Съединени американски щати “, уточни още комисарят.

Според френския портал Statista междинната годишна инфлация в света до момента е достигнала 7,4%. Въпреки това, в редица страни, заради локални фактори, процентът може да бъде доста по-висок. В съвсем 80 страни общият ритъм на инфлация за годината, счита порталът, може да бъде от 5 до 10%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР