За последен път подобна демонстрация имаше на 9 май, когато

...
За последен път подобна демонстрация имаше на 9 май, когато
Коментари Харесай

Пак боядисаха МОЧА в червено frognews.bg

За финален път сходна проява имаше на 9 май, когато светът означи Деня на Европа, а Руската федерация празнува Денят на успеха. 

 

Призивите за разглобяване на МОЧА (Монументът на окупационната Червена армия), както е прочут паметника, са от години. Доскоро обаче не се пристъпваше към съответни дейности. Преди няколко месеца обаче Столичният общински съвет към Следствен отдел към окръжна прокуратура дефинитивно взе решение МОЧА да бъде изместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство.

 

Това се случи, откакто комисии в СОС одобриха предлагането на “Демократична България ”, а по-късно болшинството удостовери желанията монументът да бъде изместен. Предложението бе признато с 41 гласа “за ”, 14 “против ” и 1 “въздържал се ”. В поддръжка гласоподаваха ГЕРБ, “Демократична България ”, патриотите и самостоятелните общински съветници. Гласуването се случи на фона на митинги пред МОЧА и Столичната община, като недоволните даже хвърлиха яйца по фасадата на Следствен отдел към окръжна прокуратура. 

 

Темата за преместването на паметника влезе още веднъж в дневния ред на обществото след протестната акция на 61-годишния Светлозар Раянов, счупил плочата на МОЧА. Отново се появиха апели за преместването на монумента, а от ГЕРБ изненадващо обявиха, че ще поддържат предложенията на съветниците на “Демократична България ” в Столичната община, макар че техен кмет ръководи София от 2009 г. 

 

Решението провокира реакция от Руската федерация. С позиция излязоха от външното министерство на Кремъл. Москва съобщи, че опитът да се прикрие решаващата роля на Русия в избавянето на България от османско робство няма да срещне поддръжката на обществото. МОЧА обаче няма общо с освобождението на България от турско иго. Той е обвързван с окупацията на страната ни от Червената войска.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР