За поредни изкопни и сондажни дейности в парк Бедечка в

...
За поредни изкопни и сондажни дейности в парк Бедечка в
Коментари Харесай

Екозащитници недоволни, че пак се копае в парк Бедечка

За следващи изкопни и сондажни действия в парк " Бедечка " в Стара Загора оповестява групата " Запазете Бедечка ".

От няколко дни тежка техника работи в един от заградените имоти в парка. По информация на групата неотдавна изкопни действия е имало и по стадион " Химик " - един от терените, планувани за застрояване.

Според деятелите става въпрос за частни сондажи за вода. Те обаче акцентират, че терените, където се копае, са отредени за парк и сходни действия са несъвместими.

Във към този момент заградените имоти тече на процедура трайно завладяване на парковата територия и превръщането на залесените и затревени площи в персонални стопанства, алармират от групата.
 Бедечка остава парк, взеха решение в община Стара Загора
Бедечка остава парк, взеха решение в община Стара Загора

Текат правосъдни оспорвания на подробния проект на парка

От " Запазете Бедечка " показват, че след години на екопротести, само че към момента е съвсем напълно частна благосъстоятелност, а Община Стара Загора не стартира процедури по обезщетяване или отчуждаване. Засега не е ясно за какво Общината не задейства проекта за обезщетение на притежателите със подмяна във военни терени с отпаднала нужда. Проверка на групата е посочила, че има подготвеност от страна на отрасловото министерство, само че е изгубена самодейността от страна на Общината .

От " Запазете Бедечка " разясняват, че сходен проблем има и в други градове на страната. В момента изтича 15-годишният период за отчуждаванe на сходни частни терени в Южния парк в София. Жители на , че не получават пари за парцелите си в бъдеща паркова територия.
 Защитниците на
Защитниците на " Бедечка " желаят зелен кулоар през Стара Загора

Те сигнализират, че в проектоплана на парка са планувани и непаркови зони

Припомняме, борбата за опазване на парк " Бедечка " се води няколко години. Собствениците на земята желаят да могат да строят на мястото, а старозагорци желаят да дишат чист въздух. През годините имаше разнообразни незаконни дейности на територията на парка - дървета бяха убивани,.

Защитниците на парка осъдиха община Стара Загора. Започна в парка.

През 2017 година се организира референдум дали да се резервира парка, или да се продължи негово застрояване. Поради ниската изборна интензивност обаче След съществени диспути " Бедечка " да бъде единствено парк, като се резервира зелената зона на север, само че се позволява строителството в южната част на парка.

Защитниците на " Бедечка " осуетиха построяването на няколко огромни здания на територията на парка и съумяха с основни алеи и картотекирани дървета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР