За поредна година всички кандидат-студенти ще имат шанс да бъдат

...
За поредна година всички кандидат-студенти ще имат шанс да бъдат
Коментари Харесай

Местата в университетите - почти колкото завършващите гимназия

За поредна година всички кандидат-студенти ще имат късмет да бъдат признати в университет, а висшите учебни заведения евентуално мъчно ще запълнят плануваните бройки за първокурсници. Предвижда се в държавните и частните университети да се образоват 54 731 първокурсници след приблизително обучение при 56 737 младежи, които се чака да завършат гимназия през май. Само бройките за държавна поръчка са 38 704.

Това излиза наяве от плана на решение на държавното управление за броя на първокурсниците през новата образователна година, пуснато за публично разискване.

В множеството държавни университети броят на студентите държавна поръчка (след приблизително обучение и магистър след бакалавър) се усилва или резервира като през предходната година. понижение има за 12 висши учебни заведения. Общият брой на първокурсниците държавна поръчка обаче леко се покачва (с към 340) спрямо предходната година, когато броя беше свита с 8 на 100.

Продължава намаляването на държавното образование по стопанска система и по администрация и ръководство, макар че те остават специалностите с максимален дял на студентите. Увеличават се местата за педагогика, както и тук-там за физически и химически науки, които са измежду избраните от страната като предпочитани.

Без медицина в СУ

Традиционно най-вече студенти държавна поръчка ще бъдат признати в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Първокурсниците през новата образователна година там може да са 6388 и са с към 400 повече спрямо предходната година, когато висшето учебно заведение разгласи изключително класиране, защото не можа да запълни отпуснатите бройки на постоянните три подреждания.

Както реши Академичният съвет на университета, през новата година там няма да се одобряват първокурсници по медицина. Миналата година за тях бяха отпуснати 80 места, само че в този момент те са 0. Няма да има банкет и публично здраве. Така в Медицинския факултет на СУ ще се одобряват единствено първокурсници по фармация и бъдещи медицински сестри. Обяснението за нулевия банкет за медицина беше, че студентите станали повече.

От новата образователна година отпада и задочното образование по право. Това важи освен за Софийския университет, а и за всички останали, откакто през 2017 година държавното управление реши, че бъдещите адвокати би трябвало да се образоват единствено в постоянна форма.

Иначе най-старото висше учебно заведение в България ще приема повече студенти по педагогика, физически и химически науки.

Все по-малко бройки за стопанска система

Продължаващата политика на страната да свива броя на студентите по стопанска система води и до понижаване на държавната поръчка в икономическите университети. В Университета за национално и международно стопанство през новата образователна година може да бъдат признати 4419 първокурсници (включително след бакалавър). Същата е наклонността и за Стопанската академия в Свищов (615 първокурсници през 2018/2019 г.) и за Икономическия университет - Варна (1843 места).

Намален банкет ще има и в някои механически университети. В Техническия университет - София през новата образователна година може да бъдат признати 3546 първокурсници, което е с към 70 места по-малко. Една от аргументите за свиването на местата е по-малкият банкет за администрация и ръководство. По-малко студенти ще одобри и Университетът по архитектура, строителство и геодезия - 843 или с към 130 по-малко от предходната година.

Увеличение на приема има обаче в Техническия университет в Габрово - с към 70 места до 1001. Вероятната причина е, че държавното управление реши да дава повече пари за образование в изостанали стопански райони, измежду които и Габрово.

Изчезващи специалности

На някои места пък образованието по стопанска система, администрация и ръководство и туризъм отпада изцяло. Става въпрос за университети, които по принцип са профилирани в други специалности, само че през годините са пуснали и курсове по модерните стопански специалности или пък по обществена администрация и мениджмънт. През последната година те са имали право да образоват двайсетина първокурсници, а в това време са на последните места по тези специалности съгласно рейтинговата система.

Такъв е казусът с Аграрния университет в Пловдив, на който страната към този момент няма да заплаща за студенти по стопанска система и администрация и ръководство. Отпада държавната поръчка за първокурсници по администрация и ръководство в Националния боен университет във Велико Търново. Няма да има банкет по стопанска система и туризъм в Шуменския университет, както и по администрация и по стопанска система в университета " Асен Златаров " в Бургас. Отпада и образованието по администрация и ръководство в Химико-технологичния университет в София.

Туризъм по морето

Държавната политика за по-високи дотации за образованието на студенти по туризъм в университети във Варна и Бургас е предиздвикала висшите учебни заведения там да изискат повече бройки за първокурсници по тази компетентност.

Почти двойно е нарастването на плануваните бройки за професионален бакалавър и за бакалавър по туризъм в държавното висше учебно заведение в Бургас - общо 160 места. С над 160 честа е нарастването по тази компетентност в Икономическия университет във Варна - до 468 първокурсници общо.

Частно обучение

По-малко студенти ще бъдат признати в частните университети през новата образователна година. понижението е с към 2000 места - към 1000 за специалности след приблизително обучение и още толкоз за магистри след бакалавър. Общо в частните висши учебни заведения може да влязат 14 340 първокурсници. От тях 9350 след приключена гимназия.

Местата за платено образование в държавните университети са 10 692, от които 6 677 след приблизително обучение.

Новите докторанти ще бъдат общо 2 417. За държавните висши учебни заведения местата са 2 263, за частните – 154, а за научните организации - 290.

Определени са 2000 места за българи от чужбина, които ще се образоват в бакалавърски и магистърски стратегии в български висши учебни заведения. Четиридесет са местата за докторанти.

Българската страна ще обезпечи още веднъж и 150 места за образование на жители на Република Македония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР