За поредна година, в периода април - юни, на територията

...
За поредна година, в периода април - юни, на територията
Коментари Харесай

Анкетьори тръгват по домовете, ще обикалят Варна и областта: НСИ ще изследва как домакинствата ползват интернет

За поредна година, в интервала април - юни, на територията на цялата страна Националният статистически институт, посредством териториалните статистически бюра, организира две анкетни наблюдения в региона на статистиката на осведомителното общество - „ Изследване за потреблението на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) в семействата и от лицата “ и „ Изследване за потреблението на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) и е-търговията в предприятията “.

Изследванията се организират във всички държави-членки на Европейски Съюз по единна методология. Това дава опция получената информация да бъде съпоставима на европейско равнище.

В област Варна, в границите на наблюдението за потребление на ИКТ в семействата и от лицата ще бъдат посетени 414 семейства от 8 града – Варна, Аксаково, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово и 10 села - Белоградец, Въглен, Голица, Гроздьово, Казашко, Равна, Страшимирово, Тополи, Цонево и Юнак. Домакинствата са включени в извадката посредством потреблението на инцидентен асортимент, с който се подсигурява представителността на резултатите. Наблюдението ще се реализира от анкетьори, които са особено подготвени за осъществяване на лични изявленията. При визитите си в семействата те ще се легитимират със служебни карти. Обект на проучването са семействата и лицата в тях на възраст сред 16 и 74 навършени години.

По данни от изследването, извършено измежду семействата през 2018 година от отдел „ Статистически проучвания - Варна “, 76.6% от семействата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е маркиран растеж от 5.4 процентни пункта по отношение на миналата година. Областта е на трето място в страната по този индикатор и над междинната стойност за страната, която е 72.1%. За интервала 2010 - 2018 година се следи растеж от 48.5 процентни пункта на семействата в региона с достъп до световната мрежа.

Предприятията от област Варна, които са включени в наблюдението за потребление на ИКТ в предприятията са от разнообразни стопански браншове - преработваща индустрия, строителство, търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни действия и други. Респондентите имат опция сами да дефинират метода, по който да подадат нужната информация - онлайн или на книжен притежател, посредством проучване на място.

Целта на двете наблюдения е да бъде обезпечена интернационално съпоставима информация за развиването и напредъка на осведомителното общество измежду популацията и бизнеса по разнообразни индикатори: достъп до интернет, потребление на осведомителни и информационни технологии, електронна търговия, електронно държавно управление и други.

Национален статистически институт авансово благодари на семействата за отзивчивостта, оказаното подпомагане и отделеното време!

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР