За поредна година ще ядем скъпи родни плодове заради мартенските

...
За поредна година ще ядем скъпи родни плодове заради мартенските
Коментари Харесай

Пак ще ядем скъпи родни плодове! Измръзнаха праскови, кайсии и череши

За поредна година ще ядем скъпи родни плодове поради мартенските студове. Ниските температури в нощта на 29-и против 30 март нанесоха провали върху рано цъфтящите овощните насаждения от праскови, кайсии, череши и сливи. Това заяви ръководителят на Сдружението „ Българска праскова “ в Сливен Коста Петров.

По думите му температурите са достигнали до минус 7 градуса в района и това ще докара до 100 % пропаднали площи при ранните сортове, късните сортове са с до 50% развалени плодници.

Мраз е сковал градините и по поречието на река Тунджа, само че и по високите елементи. Студената въздушна маса е паднала върху цялата област.

„ Стопаните нямат застраховки, тъй като такива се вършат от средата на април “, разяснява Петров пред Българска телеграфна агенция.

Според него положението на прасковите и черешите е доста неприятно.

Един от притежателите на градина в сливенския квартал Държавно земеделско стопанство се е опитал да защищити дърветата посредством така наречен дъждуване, с цел да резервира температурата откъм цвета, както е практиката в Италия, само че не е съумял.

„ Стопаните палиха бали плява, с цел да вдигнат температурите в овощните градини, само че това оказва помощ, когато е паднала слана “, изяснява Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово, където се организира годишният празник „ Златна праскова “. Той също има прасковена градина.

Подобно захлаждане на времето и вреди по овошките в района имаше през 2018 година, когато по поречието на река Тунджа температурите паднаха до -17 градуса и при ранните сортове праскови имаше измръзване на близо 50 на 100 от цветните пъпки.

В района се отглеждат близо 70 на 100 от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са към 16 хиляди декара, към три хиляди декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са към осем хиляди декара.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР