За поредна година Български фонд за жените предлага напълно безплатни

...
За поредна година Български фонд за жените предлага напълно безплатни
Коментари Харесай

Консултират безплатно жертви на домашно насилие

 За поредна година Български фонд за дамите предлага изцяло безвъзмездни съвещания на претърпели домашно принуждение от цялата страна. Проектът е ориентиран към лица, потърпевши от домашно принуждение, лица упражняващи принуждение или такива, живеещи в среда на домашно принуждение, в това число очевидци.

Преживелите домашно принуждение лица се сблъскват с живот, следен от причинителя на домашно принуждение, липса на налична информация по тематиката и на потенциал за търсене на помощ, компликации в търсенето и приемането на правдивост при използването на Закона за отбрана от домашно принуждение. Проектът обезпечава достъп до самостоятелна онлайн първична правна и психо-социална помощ, която е от сериозно значение, както и до леснодостъпна информация по тематиката.

Помощта ще доближи и до лица от дребни и отдалечени обитаеми места посредством гъвкавите онлайн форми за консултиране и ориентиране, както и посредством националната осведомителна акция. За да се запишете за безвъзмездна консултация с правист или психолог, е належащо единствено да попълните този формуляр.

Програмата се реализира 3 месеца (от август до края на октомври 2021 г.), по поръчка на потребителите. Консултациите се правят онлайн през Вайбър, Зуум или Скайп (или различен подобаващ и наличен за потребителите инструмент).

Програмата включва три съставния елемент: 

Психо-социално онлайн самостоятелно консултиране: Желаещите имат опция да изпратят поръчка за специалист психолог и да се договорят за реализиране на консултацията.

Програмата е конфиденциална и предопределена за хора, които са в обстановка на домашно принуждение или са в рецесия, в резултат на случай с домашно насилие; желаят да получат информация по отношение на методите и опциите да се защитят; нуждаят се от поддръжка, с цел да си изяснят какво биха желали да предприемат; нуждаят се от поддръжка, с цел да се почувстват устойчиви в подхванати стъпки, свързани с излизане от обстановка с принуждение или съкращаване на рисковете от нови произшествия.

Юридическо онлайн самостоятелно консултиране: Желаещите имат опция да изпратят поръчка за специалист: юрист/адвокат и да се договорят за реализиране на консултацията. Програмата включва: изслушване; идентифициране на правния проблем; ориентиране към съответстващи институции, организации и услуги; подкрепяне в процеса по правене на молба за издаване на заповед на незабавна защита/защита по общия ред по Закона за отбрана от домашно принуждение.

Внасянето на изясненост за следствията от възможни правни дейности оказва помощ за превъзмогване на страха на лицата, потърпевши от домашно принуждение при взимане на решение, което да им подсигурява ефикасна отбрана.

Онлайн профилирани съвещания за пълнолетни лица, причинители на домашно принуждение. Достъпна е за непринудено включване на лица, които имат съзнателен проблем с упражняването на домашно принуждение и преодоляване на експанзията. Програмата цели: обезпечаване на конфиденциалност; влияние за смяна на настройки и ценности; разбор на обстановките, в които клиентите реагират агресивно; ориентиране към краткосрочни до средносрочни услуги; насърчаване у клиентите на нови тактики за справяне в конфликтни обстановки.

Освен самостоятелните съвещания, се планува и провеждането на три осведомителни онлайн срещи (уебинари), в които специалисти ще дават отговор на въпросите на участниците и ще ги срещнат със стъпките за излизане от токсична връзка. Срещите ще са приспособени и за лица с повреден слух посредством обезпечаването на жестомимичен превод. Това беше разпознато като потребност, защото хората от глухата общественост имат доста лимитирани благоприятни условия за достъп до интерактивна информация, включване в сходни събития и опция да споделят своите опит и прекарвания.

От началото на август в границите на плана се организира и осведомителна акция, която среща необятната общност с най-разпространените форми на принуждение и опциите за приемане на поддръжка. Подробности можете да намерите на уеб страницата на Български фонд за дамите и в платформата loveerrors.bg, както и в обществените мрежи.

През последните години платформата “Заблуди в любовта ", основана от Български фонд за дамите, се трансформира в сериозен информативен източник за девойките и младите дами, намиращи се в рискова връзка, за това по какъв начин да разпознават първите признаци на принуждение. Тя прерасна в самобитен център на поддръжка – посредством поредицата уебинари и самостоятелни съвещания с адвокати и психолози, които бяха извършени предходната година и които не престават и сега. За да надгради тази процедура, в актуалният план БФЖ включва и основаването и разпространяването на серия от просветителни видео материали, които налично и ясно дават отговор на най-често задаваните въпроси от евентуалните жертви на домашно принуждение. Чрез видео анимацията се дават къси и съдържателни препоръки, упътвания и потребна информация. 

Проектът " За обич без принуждение: Превенция и отбрана от домашно принуждение посредством осведомителна акция и материали в обществените мрежи и обезпечаване на услуги за потърпевши и причинители на домашно принуждение “ започва през август 2021 година

Проектът се извършва от Български фонд за дамите по Договор за даване на безплатна финансова помощ с рег. № 93-00-243/02.08.2021 година, подписан с Министерство на правораздаването.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР