За поредна година американското списание Time ще обяви престижната си

...
За поредна година американското списание Time ще обяви престижната си
Коментари Харесай

Тейлър Суифт, Путин или Барби? TIME избира Личност на годината

За поредна година американското списание " Time " ще разгласи влиятелната си ранглиста за " Личност на годината ". Краткият лист за 2023 година е изключително разнороден, като в него влизат общо девет кандидати от разнообразни сфери на живота, в това число поп звезда, двама тоталитарни водачи, кралска персона и даже куклата " Барби ".

От 1927 година изданието присъжда купата на избрана персона, група или идея, която най-вече е повлияла на заглавията в медиите, като това може да бъде както за положителни каузи, по този начин и за неприятни.

В тазгодишния лист с номинирани влизат:
съветският президент Владимир Путинпоп звездата Тейлър Суифткитайският президент Си Дзинпиншефът на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам АлтманСтачкуващите актьори в Холивудбританския крал Чарлз IIIкуклата Барби и феноменът, в който се трансформира едноименният филмпредседателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером ПауълПрокурорите, повдигнали обвинявания против Доналд Тръмп
За какво са номинирани личностите?

Всеки от кандидатите е препоръчан да бъде " Личност на 2023 година " по разнообразни аргументи.

Носителката на " Грами " Тейлър Суифт претърпя значима година и господства освен на музикалната сцена. Тя преиздаде два остарели свои албума, стартира, счупи няколко стрийминг върха, а в края на 2023 година пусна и концертен филм. Изпълнителката и преди е била част от " Личност на годината ", като през 2017 година се появи на корицата на TIME дружно с други " нарушителки на мълчанието " - дами, говорили обществено за полови похищения.

Редакторите на списанието взимат под внимание и различен поп културен феномен - " Барби ". Филмът на режисьорката Грета Гервит се трансформира в истински блокбъстър, като завоюва близо 1,4 милиарда $. Освен триумфа в киносалоните " Барби " провокира взрив в търсенето на розови артикули, аксесоари и на кукли по целия свят.

Сценаристите и актьорите в Холивуд са номинирани като група по отношение на невижданата им стачка, която продължи през по-голямата част от годината. Тя наложи прекъсването на доста нови и идни филми и сериали, само че в последна сметка разногласията сред филмовите студия и двете професионални гилдии бяха позволени.

Двама държавни водачи също са в късия лист на TIME, само че прави усещане, че нито един от тях не е президент на демократична страна. Владимир Путин намира място там както поради продължаващата война в Украйна, само че и поради късата опасност за неговата власт, когато по-рано през годината водача на " Вагнер " против военното управление на Русия. Месец по-късно Пригожин почина в самолетна злополука в страната си. Путин към този момент е бил персона на годината през 2007 година и неведнъж попада в листата на TIME100 за най-влиятелни хора.

Другият президент с номинация е китайският водач Си Дзинпин, който тази година стартира невиждания си трети мандат отпред на комунистическата страна, затвърждавайки ролята си като един от най-могъщите модерни китайски управници, показва изданието.

Друго забавно име в селекцията на " TIME " е това на Сам Алтман, шеф на OpenAI - компанията зад инструмента с изкуствен интелект ChatGPT. През ноември той попадна в новинарските заглавия, откакто беше, а след това беше върнат след неодобрение на неговите сътрудници против решението на борда.

Кой избира " Личността на годината "?

Редакторският екип на " TIME " има специфична процедура, с която прави избора. Още от началото на годината той стартира да организира срещи, в които чиновниците могат да оферират претенденти за категорията.

" Ние ги дискутираме, като някой от предложенията са предстоящи, а други са изненадващи ", споделя Кели Корниф, старши основен редактор в изданието.

След като бъде завършен късият лист, процедурата става доста по-секретна. Единствените хора, които знаят кой в действителност ще бъде на популярната годишна корица на списанието, са дребен екип от редактори. Те организират секрети срещи, в които разискват кое от предложенията да изберат, като даже употребяват кодови имена, с цел да не разкриват за кого приказват. Финалното решение се взима доста малко преди изборът да бъде разгласен обществено.

Сред предходните избраници за " оценката " са президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, немският канцлер Ангела Меркел, папа Франциск, Адолф Хитлер и активистката Грета Тунберг. През 2022 година " Личност на годината " на TIME бяха украинският президент Володимир Зеленски и " духът на Украйна ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР