За пореден път в столицата се проведе Луковмарш. Мотото на

...
За пореден път в столицата се проведе Луковмарш. Мотото на
Коментари Харесай

Луковмарш и антифашистко шествие в София

За следващ път в столицата се организира Луковмарш. Мотото на факелното шествие в памет на военачалник Христо Луков е "Помни предишното, бори се за бъдещето ". В последните две години шествието е неразрешено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Именно поради това през днешния ден кметът на София също приключи провеждането на шествието. Като по закон, в такива случаи участниците са длъжни да се разотидат. Иначе беше оповестено, че събитието ще продължи до 21 часа, заяви.

Часове по-рано съперници на Луковмарш проведоха антифашистко шествие в центъра на София .

То мина под мотото "Без нацисти по улиците ". "Не! " на фашизма, „ Не! “ на безразличието, „ Не! “ на омразата и „ Не! “ на „ Луков марш “ споделиха съперниците на шествието на националистите, организирайки антифашистко шествие, което потегли от градинката пред постройката на някогашната Централна баня. Те настояват, че през предходната година сме станали очевидци на многочислени провокации и физически набези от страна на членове на националистически и неонацистки организации и визират офанзивата над Бургас прайд и "терористичните закани точно на Нова година ".

Междувременно от ГЕРБ излязоха с позиция срещу провеждането на Луковмарш.

"Днес, след възбрана през две поредни години, позорът наименуван "Луков марш " още веднъж поведе своето тъмно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде избран само като неприличен декаданс и тотална деградация в битката с антисемитизма и езика на омразата от страна на държавното управление на Кирил Петков. ГЕРБ остро и изрично осъжда състоялия се поход на омразата ", се споделя в нея.

"За страдание срамното събитие и неговото осъществяване не са изненада. Това е единствено тъжно, само че разумно разследване от трайната индиферентност по тематиката "права на индивида ", демонстрирана както от служебните ръководства на Румен Радев, само че по този начин също и от постоянното на Петков. С отхвърли си да предприеме решителни дейности против провеждането на "Луковмарш ", кабинетът сподели, че очевидно от смяна не се нуждаят порочни схващания, съгласно които обществото би трябвало да бъде делено на породист, етнически и набожен принцип. След години на усилена работа, през които България стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), одобри работна формулировка за антисемитизъм на МАВХ, стана една от първите пет страни в Европа, която назначи народен координатор за битка с антисемитизма, през днешния ден безразличието на ръководещата коалиция връща страната ни в изходна позиция и заличава всеки, реализиран с доста старания, прогрес в битката с езика на омразата ", прибавят от партията.

Вчера от "Продължаваме Промяната ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също се оповестиха против провеждането на Луковмарш.

По-късно през днешния ден от Посолството на Израел в България също остро осъдиха провелия се Луковмарш.

"Луковмарш е неонацистко шествие в чест на персона, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата. Правото на независимост на словото не включва правото на продължение на дейности, ориентирани към втълпяване на ненавист и боязън. Силните неоправдателни изявления против Луковмарш на българското Министерство на външните работи, както и на главните партии, показани в Народното събрание, би трябвало да бъдат последвани от съответни дейности, с цел да се забрани един път вечно това ужасяващо събитие да бъде провеждано още веднъж в бъдеще ", се споделя в позицията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР