За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата в

...
За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата в
Коментари Харесай

МВнР: Реакциите към клуба в Битоля са заради дейността му, свързана с проблемите на българите в РСМ

За следващ път ставаме очевидци на диалект на омразата в районен съд Македония против България, който се предизвиква от парламентарно показани политически партии, общественици и представители на академичната общественост. Това се споделя в позиция на министерството на външните работи във връзка на масираната антибългарска акция през последните няколко дни от страна на македонските медии и политици.

Министерство на външните работи показва удивление от острата позиция на представители на управляващите в Република Северна Македония и антибългарската акция, водена в медии в прилежащата ни страна през последните няколко дни по отношение на откриването на клуб на сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ в град Битоля на 16 април 2022г.

„ Особена тревога буди фактът, че се вършат опити за голословно приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на преднамерено неправилни исторически тълкования е точно една от аргументите, заради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е нуждата тя да реализира действителен прогрес по сензитивните тематики от общата ни история “, акцентират от външнополитическото ни ведомство.

От там напомнят, че „ Културен център Иван Михайлов “ е регистриран според условията на локалното законодателство и действа от 2019 година, без до сегашния миг наименованието му да е било обект на забележима отрицателна реакция на управляващите и обществеността в прилежащата ни страна.

Тези обстоятелства водят до убеждението, че акцията, разразила се през последните няколко дни в действителност не е обвързвана с името, а е ориентирана против активността на организацията, интензивно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права “, се споделя в позицията.

Министерство на външните работи акцентира, че българската страна ще продължи да поставя всички нужни старания, в сходство с интернационалното право, за поддръжка и отбрана на българите в Северна Македония.

„ Очакваме от виновните фактори в прилежащата ни страна градивен принос в продължаващия развой на възобновяване на доверието и за построяването на удобна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който желае да развива другарски връзки с България.

През последните месеци българската страна постави обилни старания за поощряване на положителен климат в двустранните връзки, включително посредством инициирането на формати за засилено развиване на секторното съдействие. В открит дух, България целеустремено ще продължи да работи за създаване на същински добросъседски връзки, само че разчита за това и на своите сътрудници в Северна Македония “, се споделя още в позицията на българското външно министерство.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР