За пореден път през 2019 г. се провеждат безплатни прегледи

...
За пореден път през 2019 г. се провеждат безплатни прегледи
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за туберкулоза в УМБАЛ Свети Георги

За следващ път през 2019 година се организират безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването. В Пловдив проучванията се правят от 16 до 20 септември в УМБАЛ " Свети Георги ", на бул. " Пещерско шосе " №66
Кампанията „ Седмица на отворените порти ” се реализира в осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България.

По време на извършени акции през месеците март и юни 2019 година общо интервюирани за туберкулоза са 5 057 лица, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна зараза, при които е стартирано лекуване.

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, за ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и за възстановяване на достъпа до здравни грижи. По време на извършените за интервала 2009 година – 2018 година „ Седмици на отворени порти ” интервюирани за туберкулоза са 119 787 лица, открити и ориентирани за лекуване са 1 295 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна зараза и обхванати с химиопрофилактика са 4 495 души.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР