За пореден път, по инициатива на „Обединените патриоти“, започва един

...
За пореден път, по инициатива на „Обединените патриоти“, започва един
Коментари Харесай

Учители плашат с протести при отмяна на клас "Прослужено време"



За следващ път, по самодейност на „ Обединените патриоти “, стартира един спор, който е нито нов, нито пропуснат. Дебатът е по отношение на лишаване на клас "Прослужено време “, добавка, обичайно утвърдила се в българското трудово право.

Синдикатите в България резервираха добавката за професионален опит на българските учители, макар старанието на министър Дянков да я отнеме. Този път разграничаването на учителите от държавните чиновници оказа помощ да се избави една, несъмнено добра и извоювана във времето облага за все по-отъняващия джоб на просветните деятели. Това се показва в писмо до медиите от Синдикат "Образование " към КТ "Подкрепа " във връзка предлагането за отпадане на класа за прослужено време.

В момента сме изправени пред следващия абсурд. Вместо работодателите да предизвикват сходна анулация, то това се прави от участници в държавното управление, т.е. държавното управление се изявява като работодателска организация или най-малкото като неин рупор и проводник на такива неуместни щения. Това, че българското държавно управление апробира в общественото пространство концепцията за унищожаване на клас „ Прослужено време “, потвърждава, че то губи салдото на своето ръководство, отдалечава се от суверена и се поляризира като висш шеф.

Според специалистите на КТ „ Подкрепа “, добавката за прослужено време на унизително смешните заплати на българите, е съвсем единственият метод да се води неравна битка с инфлацията и обедняването. Българските работодатели пък неубедително, само че доста упорито се мъчат да потвърдят, че заплащането на клас прослужено време дискриминира младите експерти. Те, естествено знаят, само че комфортно не помнят за доста други добавки – европейски практики, които биха могли да приложат и да подтикват младежите да останат и работят тук, в България.

В просветителна система работят близо 100 000 учители и шефове. Средната възраст е най-високата в Европа, заради което 35% от приходите на 75% от учителите и шефовете се дължи на клас прослужено време. Засега основателите за лишаване на добавката за добития трудов стаж и професионален опит някак са не запомнили, че този клас засяга насъбрания с годините опит, т.е. това е финансов израз на признанието за дългите години, отдадени на работното място от служащите и чиновниците, за мъдростта на опита им, за приноса им към културата, стопанската система и просперитета на страната и обществото.

Обещания за други добавки, вместо за прослужено време, значи и доверие към честността и коректността на работодателите. Доверие, което те биха получили, в случай че и когато покажат зрялост в своето развиване.

Засега, съгласно Синдикат „ Образование “, заради сложната еволюция в съзнанието на обществото ни да одобри значимостта на учителския труд или заради унизително ниския стандарт и покупателна дарба на българския преподавател – отвън всевъзможни европейски стандарти за овъзмездяване на труда му, не е настъпил моментът за промяна на философията на клас прослужено време с други, реципрочни добавки, по убеждение на работодателите.

Премахването на добавката за добития трудов стаж и професионален опит ще се отрази най-осезаемо върху квалифицираните „ работещи небогати “ – българските учители. Тези планове за лишаване на отвоювано право изрично генерират тъкмо в тази система най-голямо обществено напрежение. Прокламираното от месеци нарастване на заплатите на педагогическите експерти би се обезличило при унищожаване на добавката за професионален опит. То би умъртвило още повече желанието на учителите да останат в просветителната система и би улеснило решението им да я изоставен.

Синдикат „ Образование “ изрично декларира, че при сходно антисоциално и несвоевременно решение за лишаване на добавката за добития трудов стаж и професионален опит, ще взриви колегията и ще форсира готовността за стачка на хилядите българските учители и шефове!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР