За пореден път от РЗИ-Варна отчитат хлор над нормата при

...
За пореден път от РЗИ-Варна отчитат хлор над нормата при
Коментари Харесай

И в Провадия чешмяната вода с хлор над нормата

За следващ път от РЗИ-Варна регистрират хлор над нормата при инспекции за качеството на питейната вода от водопроводната мрежа на разнообразни обитаеми места в региона.

Преди две седмици в, а в този момент равнищата не дават отговор на нормите в Провадия и село Куманово.

От РЗИ-Варна не показват по кое време е правено измерването за Провадия и Куманово, само че посочените данни касаят интервала 10-16 февруари 2023г.

Измерените количества остатъчен хлор във водопроводната мрежа на Провадия е 0,6 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/.

В село Куманово регистрираната стойност е 0,9 мг/л.

Здравните инспектори са открили, че и мирисът на питейната вода в двете обитаеми места също е недопустим.

Във водата от водопроводната мрежа на село Изворско пък са открити колиформи - 5КОЕ/100мл, при норма 0 КОЕ/100 мл.

Препоръки към потребителя:

Като уязвими групи от популацията във връзка с остатъчния хлор могат да се посочат: бременните дами с изострено подушване, деца и възрастни, чувствителни по отношение на миризмата на хлор. На съображение гореизложеното даваме следните рекомендации:

Да не се употребява вода непосредствено от чешмата;

Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, с цел да излети остатъчният свободен хлор;

При готвене да се кипне водата, преди да се слагат продуктите в нея;

В региони, с чести повреди на водопроводната система да се употребява бутилирана вода, подобаваща за всекидневна приложимост, след възобновяване на водоподаването и до възобновяване на качеството на водата.

От здравната ревизия показват, че са издадени са 2 наставления до Ръководителите на ЕТР при „ ВиК-Варна ” ООД за предприемане на ограничения за контролиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед реализиране на толерантност за потребителя по индикатори остатъчен свободен хлор, аромат и колиформи.

Съгласно българското законодателство, обеззаразяването на питейната вода, при траспортирането и на дълги дистанции, е наложително. Остатъчният свободен хлор работи като консервант по пътя на доставката на питейна вода.

Хлорирането се употребява най-вече за микробна стерилизация. Освен това, хлорът работи като окислител и може да подкрепи отстраняването на някои химични детайли (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими субстанции. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни артикули от дезинфекцията. Следва да се има поради, че питейните води в област Варна не са богати на органика. Здравословната целесъобразна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не съставлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, нормално при 0,3 мг/л. СЗО предлага на крана при консуматора да има съществуване на хлор в централизация до 0,2 мг/л.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР