За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този

...
За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този
Коментари Харесай

Калфин: Решението на Нидерландия е обидно за България

За следващ път Нидерландия взема решение някакви вътрешни проблеми с този развой на влизане на България и Румъния в Шенген. Това съобщи Ивайло Калфин – шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд, някогашен външен и обществен министър пред БНР.

" Много пъти Европейска комисия сподели, че страната ни е безусловно подготвена. Много пъти Екологичен потенциал одобри сходно мнение. Миналия месец България предложения специалисти от европейските страни, с цел да се срещнат на място с това по какъв начин работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отхвърли да изпрати техни специалисти тогава. Те не се интересуват доста от истината, която е справедлива, а просто са си взели авансово някакво решение, което са го взели от над 10 години към този момент ", сподели той.

Според него ще е доста мъчно да се промени решението на Нидерландия преди 8 декември, когато би трябвало да се гласоподава присъединението ни към Шенгенското пространство. Все отново би трябвало да се поставят старания до последния миг, счита Ивайло Калфин. 

" Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското държавно управление. Те не могат да убедят нито личното си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си ", добави още той.

" Приемането на Хърватия и Румъния и оставането на България отвън Шенген е политически акт, който е освен голословен, само че и афектиран за страната, тъй като не почива на никакви справедливи обстоятелства. Имаме проблеми и не би трябвало да си затваряме очите за тях. Но България е гранична страна на Европейски Съюз и ние вършим всичко допустимо и поради нас, и поради Европейски Съюз тази граница да бъде непокътната. Не може по този метод да се отнасят сътрудниците ни към българските старания ", разяснява Калфин. 

Според него ако въпреки всичко страната ни остане отвън Шенген, това няма да значи дълготрайна европейска изолираност. 

Той напомни, че решението за приемане на България и Румъния би трябвало да се вземе с безусловно единогласие. " Всяка една страна може да наложи несъгласие. Този инструмент би трябвало да се употребява доста деликатно ", акцентира той и изрече мнение, че това ще е един от мощните причини да се премисли ролята на едностранното несъгласие. По думите му България в никакъв случай до момента не е злоупотребявала с този инструмент. 

" България би трябвало да бъде доста деликатна и да употребява инструментите, когато ги има, тъй че да подскаже на нашите сътрудници, че ние не сме безмълвен детайл в Европейски Съюз и няма да бъдем. Подобно отношение не е задоволително ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР