За пореден път европейската статистическа служба отчете най-висока смъртност в

...
За пореден път европейската статистическа служба отчете най-висока смъртност в
Коментари Харесай

Здраве и стил на живот - избрано от печата

За следващ път европейската статистическа работа регистрира най-висока смъртност в България от целия Европейски съюз, сигнализира СЕГА . Според данните за 2015 година смъртността у нас е била 1660 на 100 000 души. В Европейски Съюз приблизително индикаторът е бил 1036 умряли на 100 000. След България в класацията са Румъния - смъртност 1530 на 100 000, Унгария (1500) и Литва (1490), следват ги Латвия (1489), Хърватия (1430) и Словакия (1390). " Отличници " са Франция със смъртност 859 на 100 000 души, Испания (873), Италия (901), Швеция (927) и Люксембург (930). Основните аргументи за смъртните случаи както в Европейски Съюз, по този начин и в България са сърдечносъдовите и онкологичните болести. Сърдечносъдовите болести са съществена причина за смъртността във всички страни - членки на Европейски Съюз, като се изключи Дания, Франция, Нидерландия и Англия, където съществена причина за смъртността е ракът.
Виж повече

По 6700 чужденци на година влизат по неотложност в лечебните заведения или кабинетите за неотложна здравна помощ у нас. За осъществените им незабавни интервенции през предходната година Националната здравноосигурителна каса е платила 5 466 388 лв. на докторите и клиниките. Това излиза наяве от информация на касата, споделя МОНИТОР . 27 400 са задграничните жители, потърсили незабавна или неотложна здравна помощ у нас за интервала 2013 - 2017 година. Лечението им е коствало 17 833 745 лв.. Това са пациенти от четири страни – членки на Европейския съюз, показаха от Националната здравноосигурителна каса, само че не прецизираха от кои тъкмо страни са пациентите. Оказва се обаче, че непознати каси и осигурителни фондове висят с просрочени задължения към нашата здравна каса в размер на 215 746 лв.. Задълженията са за оказана здравна помощ за интервала 2013-а – първото полугодие на 2016 година. Освен тях НЗОК чака да й бъдат възобновени и 5 466 388 млн. лв., с които се е разплатила за лекуването на чужденци през предходната година.
Виж повече

Инспектори от здравния ДАНС подменят данни от инспекции. В Изпълнителна организация „ Медицински одит “ (ИАМО) върху чиновниците се упражнява напън да мълчат. Това твърди в собствен сигнал до Инспектората на Министерския съвет, подаден и до Инспектората на здравното министерство, към този момент някогашният основен секретар на изпълнителната организация Димитър Евлогиев. Той удостовери думите си и пред МОНИТОР . Сигналът е подаден на 21 декември 2017 година, когато Евлогиев към този момент е бил в оставка от поста, само че е прецизирал, че е подготвил данните, до момента в който към момента е бил основен секретар на организацията. Той самият декларира, че точно поради сходен напън бил напуснал организацията. Потърсени за коментар на обвиняванията на Евлогиев, от ИАМО отхвърлиха подобен, въпреки въпросите към тях да бяха заложени преди повече от седмица.
Виж повече

Ново пресмятане на трафика по улиците в региона на новата пешеходна зона по протежението на бул. " Витоша " от ул. " Алабин " до бул. " Ал. Стамболийски " да бъде направено желаеха общинските съветници от Българска социалистическа партия по време на съвещание на Столичния общински съвет в четвъртък, написа СЕГА . Забраната на коли пред Съдебната палата беше въведена на 3 март. " Аз ви предлагам да извършите ново моделиране в този момент след 15 дни, с цел да видите към този момент трафика, тъй като моделът, който вършиме на симулация, беше, преди да се вкара пешеходната зона ", обърна се общинският консултант от Българска социалистическа партия Калоян Паргов към зам.-кмета по превоза на София Евгени Крусев.
Виж повече

„ Градското обмисляне на София през прехода (1990 - 2010) ” първата книга у нас, изследваща тематиката за градоустройствените процеси в столицата през първите две десетилетия след измененията бе показана на публиката, споделя МОНИТОР . Авторът й доктор арх. урб. Жана Стойчева дълго време е специалист в Направление „ Архитектура и градоустройство ” на Столична община, което и оказва помощ да разбере в елементи ставащо в първите 20 години след измененията. На 50-годишна възраст тя записва магистратура по урбанизъм в УАСГ, което мощно учудило сътрудниците й в службата, н задачата на постъпката и е по-лесно да може да напише книгата си. За основа на труда й става дисертацията, която пази в строителния университет.
Виж повече

Кметовете на общини ще наблюдават дали музиката в кафенетата, питейните заведения, заведенията за хранене, нощните заведения и комерсиалните обекти е с уредени авторски права, споделя СЕГА . Те ще дават отговор и за заведенията в курортите. Това реши през вчерашния ден Народното събрание като одобри дефинитивно ремонти в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Новият правилник влиза в действие след 9 месеца. През това време общинските администрации ще би трябвало да обучат хора, които да дават отговор за използването му. Заведенията би трябвало авансово да уреждат правата на предаваната музика.
Виж повече

70% от българите търсят работа посредством връзки. Данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че през последното тримесечие на 2017 година безработните у нас са били 189 300. 133 000 от тях са търсили прехранване посредством родственици и познати, демонстрират данни на Национален статистически институт, написа МОНИТОР . Почти всички безработни са търсили реализация на трудовия пазар по няколко метода, само че връзката с родственици е най-разпространен. Над 90 000 от незаетите са разчитали на директна връзка с евентуалния шеф, а 75 200 са разчитали на предложения от бюрото по труда.
Виж повече
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР