За пореден път депутатите се занимаваха с промените в Закона

...
За пореден път депутатите се занимаваха с промените в Закона
Коментари Харесай

Следствието остава подчинено на прокуратурата

За следващ път депутатите се занимаваха с измененията в Закона за правосъдната власт през днешния ден. Този път обаче те разгледаха ветото, което президентът Румен Радев наложи на част от към този момент признатите от тях текстове.

Народните представители въпреки всичко се съгласиха с президента и този път се отметнаха от поддръжката си към концепцията на Петър Петров от „ Възраждане “ следствието да бъде извадено от прокуратурата. Законът бе признат при започване на юни, само че президентът го върна. „ Възраждане “ предлагаха въвеждане на ново наказване за магистратите посредством отнемане от правото на практикуване на юридическа активност за две години. Всички текстове от Петров този път паднаха в зала – съвсем без никакъв спор.

След това депутатите подхванаха нови ремонти в Закона за правосъдната власт по предложение на ПП-ДБ. Правилата за следствие на основния прокурор ще се ползват и за неговите заместници – съдията ще може да се преназначава за следствие както на обвинител номер 1, по този начин и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ изясни, че към този момент е имало проблем, в който Висш съдебен съвет е отказал да преназначи съдията, която била определена за следствие против и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, тъй като длъжността му преди този момент е била зам. основен прокурор.

Ще бъде въведена и единна система за инцидентно систематизиране на каузи. Тя няма да бъде напълно нова, а ще надгражда досегашната.

Набързо и съвсем без никакъв спор бяха признати и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го поддържаха, 11 бяха срещу (9 от Има Такъв Народ и 2 от „ Възраждане) и 31 („ Възраждане “ “ и 6 от БСП) се въздържаха.

Тошко Йорданов подсети, че някои от предложенията, които оферират от ПП-ДБ, са противоконституционни и изискват Велико национално заседание. Той заподозря, че измененията в конституцията ще бъдат пробутани на първо четене още идния петък, когато депутатите щели доста да се забавляват./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР