За пореден път бе удължена извънредната епидемична обстановка, а партиите,

...
За пореден път бе удължена извънредната епидемична обстановка, а партиите,
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: До 2024 г. България ще има въздушна спешна помощ

За следващ път бе удължена изключителната епидемиологична конюнктура, а партиите, които договарят за сформиране на държавно управление, през днешния ден дискутираха и здравната тематика. Първият посетител през днешния ден в студиото на „ Лице в лице " е здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

- В деня на печал няма по какъв начин с изключение на да изкажем за следващ път съболезнования, да кажем Бог да елементарни умрелите, само че да попитам за оживелите - какво е положението на македонските жители, които са в „ Пирогов "?

Добро е положението. Извършени са на всички избрани, някои по-малки, някои малко по-големи оперативни интервенции. В положително положение са, няма заплаха за живота.

- Те ще останат ли в „ Пирогов ", има ли концепция да бъдат превозени към Скопие, където множеството живеят?

Ние сме им предложили да бъдат лекувани до тогава, до момента в който от здравна позиция е належащо да бъдат лекувани. Разбира се, те когато и да е, в случай че пожелаят, положението им разрешава, могат да бъдат превозени.

- В цялата тази покруса има един факт, който е споходил оживелите от злополуката, че тя се е случила покрай София. Това обаче за следващ път, в случай че се беше случило някъде по-далеч, за потребността от медицински хеликоптери. Разговаряли ли сте по време на служебната власт за това какъв брой биха коствали, това е извънредно значимо съгласно мен?

Не единствено сме разговаряли. Те са заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Може да се започват процедурите по закупуване на хеликоптери незабавно след нова година и за създаване на площадки, това е заложено в проекта, планувано е финансиране за закупуване, мисля че 7 или 8 медицински хеликоптера. Така че, в случай че не се забавят по някаква причина нещата, България би трябвало 2024 година да има въздушна незабавна помощ.

- Дай Боже да се случи, тъй като сигурна съм, доста човешки животи ще бъдат избавени.

В Плана е заложено, средствата са обезпечени. Просто остава министерството да си свърши работата, да извърви процедурите. Между другото здравната част, през днешния ден министър Пеканов го сподели в Министерски съвет, здравната част от Плана за възобновяване е най-хубавата част от всички. Ето, да се похваля и аз пред вас.

- Дай Боже, тъй като това би било триумф, освен ваш, да не кажа главно наш, обществото, за хората. Дано е по този начин. Връщам се към коронавирус рецесията. Има известно понижение, в някакво плато сме, разнообразни тълкувания има. Дайте оценка в какъв стадий на следващата вълна от коронавирус рецесията се намираме сега?

Обърнахме наклонността. От 2 седмици има спад на броя на инфектираните, в това число и на репродуктивното число. Без да се стига до локдаун. Проблем може да възникне и да се задържи за известно време тези равнища поради изборите. Изборите са с доста висок епидемиологичен риск, доста хора влизат в едни пространства, срещат се и то два пъти в границите на 2 седмици. Така че може да се направи обосновано съмнение, че този мощен спад, който наблюдавахме през последната седмица може да се забави поради това, което се случи на изборите. Но по този начин или другояче обстановката е в контрола на здравните управляващи. Болниците са добре проведени сега, няма проблем с приема на пациентите. Броят на хоспитализациите понижа с 1500 в границите на последните десетина дни.

- Но смъртните случаи не понижават.

Няма да намалеят. Смъртните случаи ще намалеят следват с към 10-15 дни пика на броя на заболелите. Високата смъртност в нашата страна се дължи на няколко фактора. Единият фактор е това, че сегашният вид на вируса, Делта разновидността, се популяризира доста по-лесно и болестта протича доста по-тежко. Вторият фактор е, че доста дребна част от популацията е неимунизирано. 90% от постъпилите в лечебните заведения и 95% от умрелите са хора, които не са имунизирани. Шансът да умреш, в случай че не си имунизиран, според от възрастта е сред 10 и 20 пъти по-голям, в сравнение с в случай че си имунизиран. Третият фактор е като цяло неприятното положение на нашата здравна система. Аз и различен път съм го казвал, здравната система е тежко дебалансирана и се нуждае от незабавни промени. Но с цел да бъдат осъществени, би трябвало да има Народно заседание.

- И воля, може би, както сподели предният здравен министър Ангелов, дали във време на пандемия се вършат промени, само че не е този казусът в този момент.

Не, ще ви кажа, в противен случай. Пандемията изисква неотложно да се създадат някои промени, с цел да може да се понижи броят на смъртните случаи. Тя е причина, а не съображение, причина да се създадат, а не съображение да се отсрочат. Но би трябвало парламент, без него не може да се създадат.

- Добре, аз ще ви попитам и за някои от концепциите, които партиите, които договарят за бъдещо постоянно държавно управление, през днешния ден по време на полемиката имаха, само че преди този момент - знаете ли към този момент какъв е процентът на имунизираните българи?

25% от цялото население. Сега тук евентуално би трябвало да бъдат, това се пресмята на база 7 милиона население в страната и не са извадени децата, които не подлежат на имунизация. Хубавото е, че след въвеждане на зеления документ, доста се усили броят на имунизациите, те са приблизително към 20 хиляди дневно, преди този момент бяха достигнали 2-3 хиляди дневно през лятото. Така че има и позитивни вести в последните седмици, не е единствено пониженият брой на инфектираните, има забележителен растеж на имунизациите. Разбира се би могъл да бъде и по-голям.

- Очаквате ли с този ритъм въобще да стигнем някакъв порядъчен европейски стандарт - към 50-60-70 % или не очаквате? Както сподели един доктор на полемиката през днешния ден - народопсихологията.

В момента са имунизирани мисля 1 милион и 700 хиляди души са изцяло ваксинирани със приключен курс на имунизация. При настоящия ритъм на имунизация 100-150 хиляди седмично, значи към 400-500 хиляди души месечно, може да се пресметне, в случай че се задържат тези темпове, какъв брой време ще бъде належащо. Доста време още ни чака, още много работа ни чака по имунизациите.

- Не знам дали сте осведомени, само че оказа се, че следният проблем - хора, които са имунизирани с две дози, само че са го създали в страни отвън Европейски Съюз, в това число Израел, в това число Съединени американски щати и сега са тук у нас, в тези страни обаче е въведена наложителна трета бустерна доза, у нас отивайки да бъдат имунизирани, в лечебните заведения споделят ние не можем да ви напишем бустерна доза, за нас вие сте имунизирани с първа доза. Този въпрос обсъждан ли е по какъв начин може да бъде решен?

Да, в това число и сега се разисква. Сложността произтича от метода, по който се удостоверява, това че е сложена имунизацията от другата страна. Аз дори имах диалог с американската посланичка в България по този въпрос, защото тук има и американски военни, американски жители. Това е проблем на целия Европейски Съюз, освен на България, тъй като не знам дали сте виждали документ, документ, в случай че си имунизиран в Америка какво съставлява? Той е едно листче, което на ръка с химикал е написано. Това съставлява документът, няма автограф, щемпел. И това основава проблем освен за България, за целия Европейски Съюз. До този миг няма, аз дори помолих госпожа Мустафа, тя сподели че в Гърция са намерили някакъв вид, споделям - апелирам ви се, в случай че разполагате, дайте тази информация да вземем поради и нея. Ние търсим решение.

- Днес взехте решение по време на Министерски съвет спомагателни средства за закупуване на медикаменти против коронавирус. За какви медикаменти става дума, по кое време ще бъдат импортирани, за какви суми става дума?

Общата сума, която страната ще изразходва за тези медикаменти е 30 милиона лв., като приказваме за интервал от няколко месеца. Три типа медикаменти - едното от тях е таблетна форма, която се чака напълно скоро да бъде утвърдена от ЕМА. Второто лекарство е моноклонално антитяло, каквото ние един път към този момент внесохме, то се ползва на болните, ще се внесат спомагателни количества. И третото лекарство е към този момент лекарство, което се ползва при доста тежки случаи, които има развита дихателна непълнота и пневмония. То не е ориентирано против вируса, а против имунните процеси в организма. Това е политическият отговор, който може да даде държавното управление. Останалото е в ръцете на медиците. Ние даваме спомагателен инструмент да лекуват болните с вярата също да се понижи тази висока смъртност. След днешното решение следва сключването на контракти, което ще стане идващите дни и чакам доставки на тези медикаменти идната или най-късно по-следващата седмица, т.е. това е нещо, което ще се случи незабавно.

- Веднага ще се случи, само че въпросът е, че то още не е утвърдено?

То ще бъде утвърдено идната седмица, чака се утвърждение от ЕМА, само че законът ми дава право да пусна лекарството и преди неговото утвърждение от ЕМА и това е опция, която може да се употребява в името на това да бъдат избавени човешки животи. Тези медикаменти са минали всички етапи на клинични изпитвания. Те се ревизират сега от ЕМА, индикациите са, че ще бъдат позволени всеки миг.

- И в този момент поражда въпросът, откакто хората знаят, че към този момент има медикаменти, които против този вирус или които лекуват затрудненията от този вирус, защото за другите медикаменти нямаме 100% удостоверение от лекари, дали ще намалее процентът на имунизираните, дали ще останем остров на неимунизираните?

Надявам се да не намалее, в случай че хората схванат, че имунизацията те защищава от това да се разболееш, или от това да прекараш болестта тежко. По-добре да се предпазиш от болест, в сравнение с да се разболееш и по-късно да се лекуваш. Освен това успеваемостта на тези медикаменти съгласно клиничните изпитвания доближава до към 50%.50% от случаите не работят, това сочат клиничните изпитвания. Ефективността на имунизацията е 90-95%, тя е доста по-висока.

- Смятате ли, че поради ниския % на имунизация у нас има възможност България да се трансформира в страна, на която ще бъдат наложени наказания на жителите, в случай че желаят да пътуват?

Има такава заплаха. Трябва да го имаме поради и това, когато си мислим за тези неща за имунизациите. Съществува подобен риск и би трябвало да го имаме поради. Има такива сигнали от нашите европейски сътрудници и не можем да им се сърдим за това нещо.

- Сега се връщам към тази полемика, която водят партиите, които евентуално ще сформират някаква постоянна власт. Някои от концепциите там бяха следните - никога никаква административна, това е на Има Такъв Народ, никаква административна или политическа, или каквато и да било насила за имунизиране, това да бъде записано в тяхното проекторешение. Зеленият документ при нас може да бъде анулиран, в случай че се одобри такава точка, такова решение и спогодба?

Всичко може. Аз за жалост не можах да проследя тази полемика, защото имам други неща, няма по какъв начин, би трябвало да се свършат, нямам време да проследя, само че теоретично всичко може. Вие си спомняте, че когато го въведохме, имаше хора, които споделяха никога, по какъв начин може, оставка незабавно, това е най-лошото решение, желаеме локдаун. Имаше други, които споделяха трябваше по-рано да го наложиш. Както виждате наложихме го в точния момент и се справихме с рецесията.

- Темата локдаун въобще стои ли сега?

Не. Успяхме да се оправим без да слагаме локдаун, всички го виждат.

- И още едно любопитно нещо, от Българска социалистическа партия и проф. Михайлов са декларирали, че нещо от което няма да правят отстъпка, това е в случай че не се одобри решение лечебните заведения да не са търговски сдружения. Това е доста значимо за Българска социалистическа партия и съгласно вас до какво ще докара, защото по този начин в този момент се гледало на пациента като на касичка?

Според мен това няма да промени нищо в здравната система. Има доста по-важни неща, аз в случай че ме питате, не съм слушал и по тази причина не ми се ще да разясня, защото не съм чул подтекста на диалозите какво тъкмо е обсъждано. Ако желаеме да подобрим здравната система, тя би трябвало да се усъвършенства по следния метод - кой е значимият човек в тази система? Този, който заплаща и този, който употребява услугите. Това е пациентът, той е значимият човек. Как става значим този човек, тъй като сега не е по този начин? Как той влиза в центъра на системата? Няма да го промени това дали болничното заведение е комерсиално сдружение или нещо друго. Това, което ще го промени, в случай че му дадем опция разноските да зависят от това дали той е задоволен или не от здравната помощ, в случай че може да избира снабдител на здравна услуга, да може да избира застраховател, при който да внася вноските си. Тогава той ще стане значимият човек, в случай че осигурим почтена конкуренция сред лечебните заведения, които доставчиците, които да се борят за избора на потребителя, този, който предплаща услугата. В тази посока, в случай че се развият промените, това ще докара до усъвършенстване на здравната система. Но нещо още по-важно да ви кажа от това, страната би трябвало да спре да се занимава с лечебните действия, да спре да се занимава с общопрактикуващи лекари, каса, клинични пътеки и прочие. Не, че е не е значимо. Но доста по-важни функционалности на страната са да се заеме с това, което се назовава публично здраве, с контрола на факторите на околната среда, на храната, на водите, на въздуха, замърсяването, промоцията на здраве, профилактиката, в това число имунизациите. Там би трябвало да си насочи напъните страната. Това са действия, които ще дадат дълготраен резултат, ще дадат повишение на продължителността на живота и качеството на живот.

- А кой да се занимава със здравните тематики тогава?

Пациентите и лекарите. Да си договорят, както го вършат в Холандия. Те си договарят услугите между тях.

- Електронна карта, електронен документ ще реши ли част от казуса с приключването на пари?

Да. Но ние имаме по-добро решение, което дори през днешния ден беше обсъждано, по-модерно решение, тъй като технологията го разрешава. Всеки от нас на телефона си може да конфигурира приложение, те го създават сега и да получите сега на регистрацията на услуга на ваше име, вие да получите известие.

- Да, на телефона си, само че къде отивам, при джипи?

Никъде не отивате. Вие си стоите в трамвая и получавате известие, че преди малко са ви извадили зъб или преди малко са ви оперирали, или са ви направили профилактичен обзор. И вие можете да подадете сигнал до Касата и да кажете - това не е правилно, не съм склонен или не съм удовлетворен от това, което е направено, което я задължава да извърши инспекция. Това е същото като да имате електронна карта.

- То би трябвало да има и нещо друго отвън телефона, тъй като има една част от хората, които нямат телефони, дребни деца, доста възрастни хора. Трябва да има и някаква опция.

Така е. Но това в действителност ви прави значим човек в системата. И също така вие без присъединяване на потребителя, контролът върху активността на лечебните заведения няма по какъв начин да бъде ефикасен.

- Родители питат по кое време ще внесете тестванията за дечицата след пети клас, умориха се да стоят у дома, да стартират да учат обикновено, действително и да са щастливи децата.

Аз не ги импортирам тестванията, ние ги купуваме сега. До този миг сме закупили 900 хиляди теста и сме показали на МОН. 1 милион и 100 хиляди теста ще бъдат предоставени в идващите дни. Те са контрактувани, доставките идват. Това са 2 милиона теста. Има отворена процедура за още 2,5 милиона теста. Утре ще бъде поправено постановлението на Министерски съвет, което споделя, че тези проби се употребяват за деца единствено от 1 до 4 клас, да стане от 1 до 12 клас, тъй че допускам, не допускам, а съм уверен, че безусловно идната седмица е изцяло допустимо децата и след 5 клас да стартират да вървят в учебно заведение в изискванията на безвредна среда. Алтернативна опция беше огромните възпитаници да се тестват както всички възрастни хора с назалния тест. Но множеството хора не желаят, желаят с детските проби всички да се тестват. С детските проби. Оказа се малко проблематично обезпечаването навръх този тип проби, само че ето, споделям ви - от идната седмица, считам, че ще има безусловно задоволително проби за всички.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР