>За пореден път българо-американската концертна агенция Варна интернешънъл“ организира интригуващи

...
>За пореден път българо-американската концертна агенция Варна интернешънъл“ организира интригуващи
Коментари Харесай

Международни музикални и оперни академии във Варна с нови предизвикателства

>
За следващ път българо-американската концертна организация " Варна интернешънъл “ провежда завладяващи музикални събития в черноморската столица - опция за креативна среща в продължение на цялостен месец сред млади гении и изявени и одобрени експерти. Една неповторима амалгама от обичаи, култури, опитности, страсти и прекарвания в границите на Седмата оперна академия и Деветнадесетата лятна музикална академия! 

Този неповторим музикален план стартира на 20 май, когато се открива VII-та оперна академия с майсторски класове за оперни реализатори, пианисти и диригенти и продължава до 17 юни, когато е последното събитие в концертния цикъл на продуцентската компания " Варна интернешънъл ". Поредицата прояви се реализират в съдействие със симфоничните оркестри на Пазарджик и град Ашдод в Израел, декорите и костюмите са по план и направа на Държавната опера на Стара Загора.

Седмица по-късно започва и обичайна XIX лятна музикална академия (27 май – 6 юни 2018) с майсторски класове за артисти, инструменталисти и диригенти, водени от видни интернационалните реализатори и педагози, експерти в разнообразни области на музикалното изкуство от Съединени американски щати и Европа. Участниците в нея ще учат " Магнификат " за солисти, петгласен хор и оркестър на Йохан Себастиан Бах и Меса в до мажор оп. 86 на Лудвиг ван Бетовен. " Магнификат " (1723) е едно от първите творби, написано от Бах в качеството си на новоназначен кантор на църквата " Св. Тома " в Лайпциг. Авторът й съчетава духовното със светското начало; следва литургичните традици, само че и прибавя нови нюанси, развили се в музикалния език на идващите генерации. Месата на Бетовен (1807) е един от първите опити на композитора в този род и може би по тази причина от нея блика прочувствен заряд и директност на изрече. Концертното осъществяване на двете огромни произведения е на 5 юни, 19 ч. в зала " Аула “ на Икономическия университет във Варна. 

Участниците в оперната академия пък ще приготвят премиерното за България осъществяване на операта " Улична сцена “ на Курт Вайл – 10 и 11 юни от 19.00 ч., (официални посетители на първата премиера са негово Превъзходителство, Посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин и неговата брачна половинка Никол); операта " Лястовичката " на Джакомо Пучини – с две представления на 16 юни от 11.00 и от 19.00 ч. и едно на 17 юни от 19.00 ч. и с поклон към детския изразителен свят – шедьовъра на Морис Равел " Детето и вълшебствата " на 31 май и 1 юни от 19.00 ч. Концертите са в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна и са под диригентството на Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен шеф и диригент на оперния спектакъл във Феърбанкс, щата Аляска и на " Опера камерата " във Вашингтон, музикален шеф на операта в Лас Вегас, щата Невада. Други лектори от интернационалния екип на седмото издание на оперната академия са:

-         диригентът Трей Дейвис (директор на хоровите действия, Щатски университет на Луизиана);

-         режисьорите Рейчъл Харис (директор на операта на Щатския университет в Луизиана), Патрик Хансън (директор на опера " МакГил “, Монреал, Канада) и Дейл Морхаус (Университет на Мисури, Канзас Сити);

-         вокалните педагози Линда ди Фиоре (Университета на Северен Тексас, опера на Санта Барбара, Калифорнийски университет в Санта Барбара), Дженифър Глидън (Тексаски A§M университет в Комерс), Томас Стюдебейкър (Чикагски лицей за театрални изкуства, Илинойс), Керъл Уилсън (Университета на Северен Тексас), Скот ЛаГраф (Щатски университет " Стивън Фулер Остин " ), Уесли Лоурънс (Щатски университет " Сам Хюстън ", Тексас);

- пианистите Марек Ружински (Кралска опера " Ковънт Гардън “, Лондон, Обединено кралство), Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова) и Елизабет Паркър (Чикагски лицей за театрални изкуства, Илинойс)

- сценографът Тодор Демеров (Държавна опера на Стара Загора).

Освен в оперните спектакли, младите гении на оперната академия " Варна интернешънъл " имат опция да покажат театралните си умения и в два вечерни галаконцерта в Градската художествена изложба: на 26 май от 19.00 ч. с песни и арии от американски композитори и на 13 юни от 19.00 ч. с стратегия от европейски композитори.

“Варна интернешънъл " е продуцентска компания, основана в сърцето на Съединени американски щати от един българин и неговата брачна половинка. Българинът е Калин Чонев, наследник на проф. Марин Чонев, създателят на представителния разбъркан хор “Морски звуци " и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров " във Варна.

“Варна Интернешънъл " е водач в музикалната промишленост и по-специално в организацията на огромни кантатно-ораториални, оперни и други типичен музикални събития. От основаването си през 1999 година до през днешния ден компанията провежда и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и състезания в Съединени американски щати, Израел и доста страни в Европа, в това число и в България, в границите на които се реализират и стотици концерти с присъединяване на хиляди музиканти от разнообразни континенти и страни по целия свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР