За пореден месец в аптеките няма лекарство за диабетици. За

...
За пореден месец в аптеките няма лекарство за диабетици. За
Коментари Харесай

Изгубени в бюрокрацията - важен медикамент за диабет е наличен, според МЗ, но пациентите го търсят

За следващ месец в аптеките няма лекарство за диабетици. За това сигнализираха пациенти, които изпитват компликации да се снабдят с медикамента. Сигнали за това са постъпили и в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), излиза наяве от отговор до от Министерството на здравеопазването.

ИАЛ е изискала от представителя за България на притежателя на разрешението за приложимост да даде информация за осъществените от тях доставки от началото на 2022 година, както и информация за планувани последващи доставки от лекарствените артикули през годината. От ИАЛ са осъществени инспекции на място в складовете на главните търговци на едро с лекарствени артикули за налични количества от лекарствените артикули, пишат още от здравното ведомство.

Резултатите от инспекциите демонстрират, че все още има налични количества от въпросния медикамент в складовете

Той е лекарствен артикул за диабет и употребен в композиция с диета и извършения, за лекуване на възрастни с незадоволително следен диабет вид 2. Препаратът може да се употребява независимо при пациенти, които не могат да одобряват метформин (друго лекарство за диабет). Лекарството може да се употребява също като допълваща терапия към други медикаменти за диабет.
 Двама се карат, третият си чака медикаментите
Двама се карат, третият си чака медикаментите

Споровете кой е отговорен с нищо не усъвършенстват ситуацията на пациентите, които не престават да търсят пулмикорт или семаглутид, да вземем за пример

С оглед на лечебната област на приложение му, противопоказанията и рестриктивните мерки, свързани с неговата приложимост, този лекарствен артикул се предписва от доктор и се отпуска в аптека против показана рецепта . Правилата, изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са уредени в Наредба № 4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Право да предписват позволени за приложимост лекарствени артикули и да издават предписания имат лекари или лекари по дентална медицина, упражняващи здравната специалност. Когато лекарствен артикул е с режим на определяне " по лекарско наставление " според разрешението му за приложимост, то същият се отпуска в аптека от магистър-фармацевт единствено против показана рецепта.

Остава неразбираем въпросът за какво има дефицит на лекарството в аптечната мрежа, откакто инспекциите на здравните управляващи демонстрират, че той е разполагаем. Иначе на българския пазар има голям брой лекарствени артикули и комбинации оказващи резултат върху гликемичния надзор и сърдечносъдови събития. Преценка за най-подходящо лекуване за съответен пациент може да направи единствено дееспособен доктор, осведомен със здравословното положение на пациента, в това число съпътстващи болести, банкет на други медикаменти и добавки.

Към сегашния миг въпросният медикамент не попада в Списъка на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист, за които е открит дефицит на територията на България, настоящ в интервала 09.09-15.09.2022 година Наша инспекция обаче демонстрира, че в аптеките го няма. Припомняме, че въпросното лекарство стана шлагер измежду фитнесманиаците и хората на диета поради един от страничните сиефекти - събаряне на килограми. Докато за едни то е бонус към състезателен или хранителен режим, за пациентите то в витално належащо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР