За пореден ден в центъра на вниманието по отношение войната

...
За пореден ден в центъра на вниманието по отношение войната
Коментари Харесай

Любомир Бояджиев: Азовстал е важен за Путин, за да може да се похвали на 9 май с нещо

За следващ ден в центъра на вниманието по повод войната в Украйна попада Мариупол, който е най-печален, защото е тотално погубен от двумесечни удари и блокада. Център е " Азовстал " - този финален джоб на съпротивата на украинците в Мариупол.

Това разяснява интернационалният редактор на Нова тв Любомир Бояджиев.

Противоречива е информацията. Руснаците към този момент са на територията на комплекса и щурмуват, настояват украинците, само че пък Москва отхвърля. От Русия изясняват, че единствено са обсадили комплекса и даже дават обещание да обезпечат коридори за извеждане на цивилните, само че при изискване, че бойците, които се крият в подземията, да се предадат. Това е нов миг, разяснява той.

Междувременно от Организация на обединените нации оповестиха, че е в ход трети стадий от евакуацията без да дават детайлности, уточни той.

Предполага се, че в Азовстал са останали към 200 цивилни жители. Те бяха много повече, само че огромна част от тях съумяха да излязат. Докато за бойците - приказва се, че са сред 1000-2000, само че при този масиран обстрел и взлом не се знае какъв брой са. Но най-малко 1000 души сигурно има. Това е огромната болежка на руснаците. Мариупол се трансформира в знак на разрухата и на печалната картина на тази война от края на февруари, уточни той.

Защо Азовстал е толкоз значим обаче за руснаците? Първо, тъй като те желаят да си обезпечат сухопътна връзка сред двете провъзгласили се републики и Крим около азовското крайбрежие. Това към този момент е изпълнено, тъй като Мариупол е под надзор на руснаците, като се изключи Азовстал. Второ, тъй като руснаците желаят да си освободят силите, струпани край Мариупол, с цел да тръгнат на север и да се включат в боевете по този фронт в Донбас, който продължава да не напредва и руснаците мъчно съумяват да реализират поставените цели. Говори се, че към 2000 души на съветските елементи остават край Мариупол. Това е по данни на Пентагона от тази нащ. На трето място, тъй като за Путин е доста значимо на 9 май да каже за агитация, че има прогрес, че е изпълнена някаква цел, а в случай че унищожават съпротивата в Азовстал, това ще му даде мотив да се похвали, изясни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР