За поморийската лечебна кал и луга кой ли не е

...
За поморийската лечебна кал и луга кой ли не е
Коментари Харесай

Бизнес с природни дарове от родния край

За поморийската лечебна тиня и луга кой ли не е чувал. Научно потвърдено е, че Поморийското и Атанасовското езеро са скъпо находище на лечебна тиня и луга с неповторими качества и състав.

Когато през 2013 година Грудимир Грудев взема решение да стартира частен бизнес, той прави разбор на опциите: „ В региона на Поморие има две първични материали – луга и грозде. Винарските мазета са осем, с алкохолни питиета се занимават най-малко 30 компании, а с поморийската луга - към момента никой “. Вижда в това неизползвана ниша и стартира да създава лечебно-възстановителна козметика с комерсиалната марка ANCHIALO. Но имал ли е днешният притежател и шеф на компания АЗИМУТ 6000 ЕООД подобаващия опит преди този момент?

Личната история

Грудимир Грудев споделя за себе си: „ Аз съм икономист и зная по какъв начин се прави бизнес. Всичко е въпрос на вложения и на добра организация “. В продължение на 13 години е бил шеф на банка в родния си град. Но: „ Като минат 10-12 години на едно и също работно място, се стига до рецесия на междинния управнически личен състав. И би трябвало или да напуснеш, или да те покачат. Като премине този интервал, човек би трябвало самичък да се преориентира “. Грудимир Грудев отпътува за Люксембург, където работи две години и половина. После се връща в България с желанието известно време да си даде отмора и да търси нови благоприятни условия. Но шило в торба не стои. Дошъл моментът да стартира бизнес от нулата. Става първият в Поморие, който прави артикули от черноморска луга и лиманна тиня. Никога преди този момент не е работил в тази сфера, само че изследва сходни производства в международен мащаб, като черпи опит от американска компания с създадена технология в лаборатории край Големите солени езера в Съединени американски щати. Какво създава АЗИМУТ 6000?

Когато кажеш „ Мога “

Течна луга, по пет разновидности на масажно масло и гел за тяло с луга, вода за уста, душ гел за коса и тяло, паста за зъби с луга... Създали са задоволително оферти в интерес на превантивната грижа за здравето. На този стадий се въздържат от стартирането в продажба на огромен брой нови артикули, защото софтуерният развой по създаването им е много времеемък, а и мощно имат вяра, че линията на това, което е налично на пазара с марка ANCHIALO, дава отговор на потребностите на потребителя. През 2022 година се чака да пуснат два нови продукта, които са плод на двугодишна разработка. За компанията е от голяма важност качеството на нейните артикули, само че и времето, което влага в създаването им. Какви са компликациите?

С летящ старт

„ Трудностите – съвсем съм ги не запомнил. В началото имаше доста неясноти – по какъв начин лугата да се съхранява и по какъв начин да се обработва. Много неща научихме по сложния метод. Производството е обвързвано с доста провокации. Започнат ли обаче да те търсят по телефона от целия свят, удоволствието е огромно. Да развиеш добър бизнес е в действителност достижение. Контактът с хора от разнообразни точки на планетата, обменът на хрумвания, партньорството с съумели хора е невероятна опция да живееш оттатък рамките на една дребна рамка “, споделя Грудимир Грудев. И въпреки всичко кое ли ѝ е сложното на лугата?

Специфики

Лугата „ узрява “ в интервала август – септември, когато доближава избрана компактност и количествен състав на дейните субстанции. Това са 20-25 дни в годината, когато тя е най-подходяща за произвеждане на козметични артикули. Тогава би трябвало да купиш, да обработиш и да съхраниш вярно такова количество, което да е задоволително да зареди цялото произвеждане за година напред. През 2013 година стартират с 3 т, в този момент са стигнали до 130 т., а имат поръчки за 600 т. Лугата е характерен за обработка артикул, който би трябвало да се съхранява в специфични цистерни, направени от хранителен клас пластмаса. Ако е в железни съдове, заварките им се повреждат. Какви секрети крие самото произвеждане?

Санаториум у дома

Първо би трябвало да създадеш продукта, а по-късно и да му дадеш подобаващата визия. Тук идва и нелеката задача да се намерят подобаващите опаковки. Затова Грудимир Грудев няколко пъти в годината посещава международни изложби за козметика, за опаковки и за машини. Продуктите, които вършат, разрешат „ санаториумът да влезе у дома “. Подходящи са да вземем за пример при костно-ставни болести, артрит, артроза, коксартроза, кожни проблеми, също за възобновяване след счупвания и пострадвания, както и при спортисти със спортни контузии и даже за поддържане на тонус. Как Грудев развива бизнеса и себе си като бизнесмен?

Отговорност



Грудимир Грудев е измежду дребното притежатели на бизнес, които в уеб страницата си участват със своите персонални контакти. Това решение не е маркетингов метод – да има жива връзка с клиентите, а е демонстрация на персонална отговорност с името си да стои зад продуктите и целия си бизнес. Партньор от Индия през призмата на своя дълготраен опит му споделил: „ Частният бизнес е проклинание за цялостен живот. Предприемачът става плебей на личния си триумф “. И в действителност, всяка заран Грудимир Грудев в шест часа е към този момент в предприятието, потегля си след осем вечерта в делник и празник. Има дни, в които още в ранни зори води настоятелен диалози с сътрудници в Далечния изток: „ Тези връзки сами ме бутат към по-голяма интензивност “. Така той стартира да внася за цяла Източна Европа алуминиевото фолио, належащо за опаковките във фармацевтичната промишленост, и става вносител на машини за произвеждане и пакетаж на козметика. Но има ли граници в развиването?

Посоката

Хоризонтът няма лимит. В бизнеса с луга, който гради Грудимир Грудев, ограничаването може да идва само от естествения запас и от опциите суровините да бъдат модифицирани. „ Ускореният напредък към този момент не е наша цел, тъй като знаем, че великите цели водят и до велики разочарования “, споделя той. Затова АЗИМУТ 6000 върви напред с премерена крачка, търсейки резистентност в растежа на производството.

Що е то луга

Черноморската луга в България е „ остатъчен “ артикул при производството на сол по класическия метод посредством изпаряване на морска вода. В края на процеса натриевият хлорид кристализира и пада на дъното на солника, а над него остава компактен пласт луга, която е комплекс от магнезиеви соли и сулфати. Тези скъпи за човешкото здраве съставки най-добре се усвояват през кожата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР