За пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа

...
За пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа
Коментари Харесай

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа

За пожар в региона на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, първи алармира кметът на украинския град Енергодар в пост във Фейсбук. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал в резултат на съветска офанзива. Минути по-късно информацията беше доказана и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба.

Около два часа след приключването на новината за пожара украинските служби, представени от Ройтерс, оповестиха, че огънят в действителност е обхванал образователна постройка отвън периметъра на реакторите.

В поредност от изявления в обществената мрежа Орлов предизвести за нестихващи офанзиви против централата. Твърди, че локалните военни сили са водили яростна битка против съветските войски, написа Ройтерс. Според кмета има и жертви, само че не се прецизира точният им брой.

Дмитро Кулеба пък приканва съветските войски да спрат обстрела неотложно, да обособят сигурна зона, с цел да могат пожарникари да стартират да гасят пламъците. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също написа във Фейсбук, че Русия обстрелва стратегическия обект и разгласява видео.

В изказване, направено часове след началото на пожара, президентът сподели, че " никоя друга страна, с изключение на Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали ", оповестява УНИАН.

„ Европа би трябвало да се разсъни в този момент! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента съветски танкове стрелят по нуклеарни блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това “, акцентира Зеленски. И дефинира офанзивата като " първата такава в историята на човечеството ".

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух заяви, че екипи огнеборци са били позволени до мястото на пожара. Старух цитира и шефа на централата, който твърди, че понастоящем е обезпечена нуклеарната сигурност на оборудването. Минути по-късно същата информация разгласява и Ройтерс, както и украински медии.

Спасителните служби в страната оповестиха, че са съумели да доближат до нуклеарната централа. 44-ма огнеборци с 11 пожарни коли се пробват да потушат пламъците, се споделя в изказване, оповестено във Фейсбук.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз съобщи, че равнищата на радиация в региона на оборудването не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също декларират, че няма данни за повишаване на радиацията в атакувания нуклеарен комплекс в Украйна.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм също осведоми, че реакторите на украинската АЕЦ са добре предпазени и е почнало тяхното прекъсване по безвреден метод, съобщи Ройтерс. Съединени американски щати нямат данни за повишение на равнището на радиация, добави тя.

При пожара не е наранена значима техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ). Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва със Зеленски във връзка пожара в централата. Американският държавен глава се причисли към апела на Зеленски към Москва " да спре всякаква военна активност в региона и да разреши на пожарникарите и службите за незабавна помощ достъп до обекта ", заяви Белият дом.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР