За почти четири години испанците гласуват трети път за парламент.

...
За почти четири години испанците гласуват трети път за парламент.
Коментари Харесай

Испанската политика ще се промени днес, който и да спечели изборите

За съвсем четири години испанците гласоподават трети път за парламент. Тази година ги чакат освен избори, които ще дефинират депутатите и държавното управление, а и всички вероятни, планувани от политическата система на страната - европейски, локални и за управление в провинциите, наричани самостоятелни области.

Политическият климат е мощно остър, само че освен поради броя гласувания, които стартират през днешния ден. Дори да завоюва изборите, както демонстрират изследванията, партията на социалиста Педро Санчес - министър председател от по-малко от година - няма да има безусловно болшинство. Съюзът с " Подемос " - крайнолявата политическа мощ, проправила си път в Народното събрание в годините на рецесията - може да не е елементарен. В другия завършек на политическия набор консервативната Народна партия на някогашния министър председател Марано Рахой, демократичната " Граждани " и крайнодясната " Вокс " също не събират безусловно болшинство.

Край на изключението

Докато преди няколко години влизането в Народното събрание на " Подемос " и " Граждани " промени модела на страната и постави завършек на ерата на единствено две партии (социалисти и консерватори), тази година към тях ще се причисли и " Вокс ", която залага на националистическа изразителност и по-голяма концентрация на страната за сметка на самостоятелните области.

Крайнодясната групировка, почнала възхода си след пика на рецесията в Каталуня, включва претенденти, които са запасни офицери и бранители на диктатора Франсиско Франко и ще е първата с сходни възгледи, влезнала в испански народен парламент след края на режима през 1975 година Тя към този момент получи поддръжката на някои десни популистки водачи в Европа, в това число на италианския вицепремиер Матео Салвини, часове преди изборите.

С влизането ѝ в Народното събрание Испания ще спре да се счита за изключение от националпопулистката вълна. Някои анализатори смятаха, че това се дължеше на желанието към крайнолевите в годините на рецесията, други - че просто не е правилно, а крайнодесните настроения сее показват от някои крила на Народната партия, дълго подкрепяна и от част от уверените франкисти.

Други изненади

Санчес смъкна предшественика си Мариано Рахой с избор на съмнение и бе подсилен от " Подемос ", каталунските сепаратисти и баските националисти. Предпоследните остават обаче измежду огромните му проблеми - решението му да втърди тона към тях на процедура докара до завършек на кабинета му, откакто му лиши поддръжката им за националния бюджет за тази година при гласоподаване в Народното събрание.

Испания, минала преди десетилетие през тежка рецесия, съумя да се измъкне с по 3% напредък сред 2015 и 2017 година, само че стопанската система стартира да се забавя, безработицата (14.45%) също не се е върнала към естествени равнища.

Каталунската рецесия обаче, дружно с корупционния скандал, довел до свалянето на Рахой, трансформираха настройките в обществото. Повечето испански организации считат, че бурните промени вършат изборите непредвидими. - да вземем за пример поддръжката за " Вокс " ще варира сред 17 и 52 места в конгреса за 350 депутати според от резултата на десните партии или от възможния триумф на " Подемос " да си върне разтърсените позиции. Дори не е известно коя ще е третата партия - " Подемос ", " Вокс " или " Граждани ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР