За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в

...
За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Ефектът на зеления коридор е по-поразителен, 16 000 са ваксинирани

За почивните дни от петък следобяд до неделя вечерта в " Пирогов " са имунизирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca, регистрира на брифинг шефът на лечебното заведение проф. Асен Батов. За съпоставяне той уточни, че от 27 декември до този уикенд са имунизирани 4200, като 1250 са в втора доза.

" Успяхме да дадем опция на доста хора да дойдат сами и да създадат своя персонален и осведомен избор. След като бяха съветвани, направиха своята първа доза от имунизацията ", сподели още той.

Директорът на болничното заведение уточни, че резултатът от " зелените коридори " за имунизиране е бил изумителен, като единствено за два дни са били ваксинирани против ковид към 16 000 души.

В петък следобяд започва имунизирането на всички искащи лица, без значение от етапа на Националния имунизационен проект, в която попадат, пред лечебните заведения в София и страната незабавно се извиха опашки. Още в събота в болница " Пирогов " беше обезпечен зелен кулоар за всички жители, поискали да се ваксинират против COVID-19. На територията на лечебното заведение са проведени пет пункта.

Ваксинирането и през днешния ден денем ще продължи до момента в който има хора, даде обещание проф. Балтов.

" Днес след 13 ч. имаме опция да отворим " зелените коридори " в пет имунизационни пункта в " Пирогов ". Всеки, който желае, ще може да се ваксинира с имунизацията на Оксфорд. Докато има хора, ще имунизираме. Обикновено имунизираме до 17:30, само че при нужда времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати ", разяснява проф. Балтов.

" По време на самата имунизация в " Пирогов " не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква потребност от постъпване в токсикологична клиника или прекосяване през незабавен токсикологичен кабинет ", изясни още шефът на " Пирогов ".

Имало е позвънявания с недоволства за нараснала температура, само че това е било краткотрайно, като неразположенията са отшумели за 24 часа, успокои той.

След първата доза той сподели, че маската би трябвало наложително да се носи. Спазването на отдалеченост и дезинфекцията също би трябвало да продължат.

Във връзка с опцията за имунизирането против COVID-19 на всички искащи лица, без значение от етапа на Националния имунизационен проект, в която попадат, през вчерашния ден министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те районни инспекции в страната. В него той разпорежда да се сътвори нужната организация, която да даде опция ваксини да се слагат в имунизационни пунктове, както следва:

- целодневно в събота и неделя;

- в следобедните часове от понеделник до петък;

- при нужда - непрекъснато в лечебните заведения в регионалните градове.

От през днешния ден стартира и всеобща имунизация при персоналните лекари. 4 300 общопрактикуващи медици се включват в процеса, откакто през последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за искащите, които желаят да бъдат ваксинирани.

Има задоволително налични ваксини, твърдят здравните управляващи.

В страната през днешния ден се чака да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на " Пфайзер/Байонтех ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР