За почитателите на Властелинът на пръстените палантирът е всевиждащ камък

...
За почитателите на Властелинът на пръстените палантирът е всевиждащ камък
Коментари Харесай

Всевиждащото око на Palantir се обърна към изкуствения интелект на бойното поле

За феновете на " Властелинът на пръстените " палантирът е " всевиждащ камък " или кристална топка, която може да се употребява за виждане на бъдещи събития и другарство с други камъни. За феновете на софтуерните компании Palantir е американска компания, профилирана в разбора на огромни размери от данни. Един от нейните съоснователи е Питър Тийл, милиардерът и рисков капиталист, който беше първият външен вложител на Фейсбук. Palantir, която от време на време е определяна като " най-страшния " от американските софтуерни колоси, стартира бизнеса си като работеше с американските бойци в Ирак и Афганистан, само че в този момент доставя програмен продукт на полицейски ръководства, други обществени организации и корпоративни клиенти. Днес тя работи допълнително от 150 страни, в това число в Обединеното кралство, където беше една от софтуерните компании, които държавното управление притегли преди време, с цел да помогне в битката с ковид.

Но възходът на Palantir бе засенчен от опасенията на специалистите по отбрана на персоналните данни, които настояват, че инструментите на компанията дават опция за наблюдаване и разбор на данни - от шофьорски книжки и изявления в обществените мрежи до ДНК проби - което заобикаля правото на хората на цялост на персоналния живот и дава опция за злоупотреби. В Съединени американски щати потреблението на технологията на компанията от имиграционните управляващи за подкрепяне на събирането на имигранти без документи провокира бурни митинги, а в Обединеното кралство здравните данни, обработвани от компанията, също провокираха паника.

Преди борсовия дебют на компанията, организацията Амнести Интернешънъл разгласява отчет, в който се споделя, че тя не извършва отговорността си като компания да пази правата на индивида, като не поставя задоволителна грижа за това за кого работи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР