За по-малко повече от час законопроектът за изменение и допълнение

...
За по-малко повече от час законопроектът за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Депутатите оправят казуса със служебните премиери на първо четене

За по-малко повече от час законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Българска народна банка влезе за разглеждане в Правна комисия, бе признат, а по-късно бе вкаран като изключителна точка в дневния ред и бе признат на първо четене. 

Автори на законопроекта са Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Алкесандрова и Хамид Хамид. 

Първоначалните текстове бяха признати със 137 гласа " за ", а 54 бяха " срещу ". 

С измененията се уреждат несъответствията по повод назначението на длъжностен министър-председател.

Новите текстове дават опция на шефа и подуправителите на Българска народна банка, на ръководителя на Сметната палата и неговите заместници и на омбудсмана и неговите заместници да станат служебни министър председатели без това да опонира на законите в страната.

Важно е да се посочи, че след интервала, в който някое от тези лица, което е приело да заеме министърпредседателския пост, завърши със отговорностите си към изпълнителната власт, той или тя се завръща да довърши мандата си в Българска народна банка, Сметната палата или като омбудсман или зам.-омбудсман.

При дебатите от " Възраждане “ и " ИТН “ разкритикуваха измененията. Петър Петров упрекна болшинството, че погазва законите в страната и не се преценява със периодите, заложени в Правилника на Народното събрание, сред разглеждането на законопроекта в зала и внасянето му за разисквания в пленарната зала.

Гроздан Караджов дефинира измененията като " безумство “. По думите му няма по какъв начин да се съвместяват няколко длъжности, а тези ремонти не коригирали казуса със законодателството. 

Бурна реакция провокира темпът на гласоподаване. Въпреки че бяха декларирани публицистични ремонти, ръководителят на Правната комисия Анна Александрова направи процедура за разглеждане на текстовете и на второ четене. Това, несъмнено, докара до рецензии към ръководителя на Народното събрание, а Петър Петров направи поръчка за правенето на конституционна тъжба. 

След 15-минутна пауза Анна Александрова съобщи, че отдръпва предлагането за разглеждане и на второ четене, само че по нейно искане бе скъсен срокът за публицистични ремонти на 3 дни.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР