За по-малко от три месеца четири от петте големи американски

...
За по-малко от три месеца четири от петте големи американски
Коментари Харесай

Защо Apple единствена избягва масовите съкращения?

За по-малко от три месеца четири от петте огромни американски софтуерни компании оповестиха съкращения на десетки хиляди чиновници, разбивайки митовете за видимо неудържимия напредък на промишлеността. Има обаче едно удивително изключение – Apple, която към днешна дата най-малко не е съобщавала за основни орязвания на работната си мощ. 

Отчасти това се дължи на по-бавния ритъм на наемане на чиновници спрямо някои от другите играчи в бранша по време на пандемията, както и на продължаващото търсене на водещите артикули на компанията. Някои анализатори въпреки всичко считат, че може да има известни съкращения на разноските. 

Производителят на iPhone би трябвало да регистрира резултатите от приходите си за последните три месеца на 2022 година в четвъртък след края на борсовата търговия. Очаква се колосът от Купертино да заяви за годишен спад на приходите, какъвто рядко записва. Въпреки че тези прогнози показват напрежението, под което се намира бизнесът на Apple, Дан Айвс от Wedbush Securities разяснява в записка тази седмица, че ползата измежду потребителите да надградят до идващия модел iPhone остава мощно.

Apple евентуално ще понижи някои разноски, само че не чакаме всеобщи съкращения от Купертино тази седмица “, написа Айвс, представен от CNN.

Том Форте, старши проучвателен анализатор в DA Davison, се съгласи, че ще има съкращения на личния състав, само че евентуално не толкоз фрапантни, колкото тези в други огромни софтуерни компании. „ Apple ще понижи броя на чиновниците “, сподели той в скорошно изявление за Bloomberg TV, само че допусна, че съкращенията ще обиден търговията на дребно.

Въпреки че към момента не са го създали, както всички останали, те ще поправят броя на чиновниците си съгласно настоящото равнище на търсене “, счита той.
Как Apple избегна съкращенията до момента?
Водени от фрапантния скок в търсенето на цифрови артикули по време на пандемията, софтуерните колоси започнаха всеобщо наемане на чиновници. Amazon и Meta да вземем за пример са удвоили броя на чиновниците си сред третото тримесечие на 2019 година и третото тримесечие на 2022 година, съгласно данни, споделени в документите за скъпи бумаги на фирмите. Междувременно Alphabet усили броя на чиновниците си с 64% през това време, а Microsoft – с повече от 50% за почти същия интервал.

Apple, за съпоставяне, усили броя на чиновниците си с по-скромните 20%. Към септември 2022 година компанията съобщи, че има почти 164 000 чиновници на цялостен работен ден.

Много софтуерни изпълнителни шефове показват несъразмерното наемане в първите дни на пандемията като причина за всеобщите съкращения в този момент. С облекчаването на рестриктивните мерки предходната година търсенето на цифрови услуги стартира да се връща към равнищата преди Коронавирус. Инфлацията сви потребителските и бизнес разноски, а възходящите лихвени проценти сложиха завършек на лесните пари, от които софтуерните компании се възползваха. И един по един, на фона на камшичния удар, водещи имена в Силициевата котловина започнаха да афишират всеобщи съкращения, с цел да се приспособят към новата среда.

Въпреки че Apple не е оповестила съкращения, бизнесът ѝ е напрегнат по други аргументи. Подобно на някои огромни софтуерни компании, тя е изправена пред закани от антитръстови дейности в Съединените щати и Европейски Съюз. По-рано този месец колосът от Купертино също по този начин сподели, че основният изпълнителен шеф Тим Кук се е съгласил на голямо понижаване на заплатите тази година, след гласоподаване на акционерите за неговия компенсационен пакет на фона на срутва от към 27% в цената на акциите през 2022 година

Тъй като потребителските разноски се свиха, световните доставки на смарт телефони се сринаха с 18% през четвъртото тримесечие на 2022 година, съгласно компанията за пазарни изследвания Canalys. А бизнесът на Apple се сблъска със свои лични проблеми към веригата на доставки, свързани с Коронавирус рестриктивните мерки в Китай и безредиците в основния производител на iPhone – Foxconn, в края на предходната година.
 „ Перфектна стихия “ удaри смарт телефон пазара, само че по-дълбокият проблем е различен
Въпреки това бизнесът на Apple се оправя с рецесията по-добре от някои други софтуерни колоси. В последния си доклад за облагите компанията заяви, че продажбите са нарастнали с 8% на годишна база и че е достигнала рекордни доходи от iPhone за тримесечието през септември.

Финансовите резултати тази седмица ще покажат дали Apple може да продължи да се опълчва на гравитацията.

„ Apple продължава да прави нововъведения с висококачествени, водещи в промишлеността артикули, поддържани от мощна цифрова платформа “, пишат анализаторите от Monness, Crespi и Hardt в записка за вложители във вторник.

Въпреки това регулаторните насрещни ветрове не престават и ние имаме вяра, че най-мрачните дни от този спад са пред нас. “
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинApple съкращения софтуерни компании ПоследниНай-четениКомпании 12 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електрическите автомобили Бюджет и финанси 136 Фед още веднъж усили лихвите и това няма да е краят Компании 76 Защо Apple единствена заобикаля всеобщите съкращения? Бюджет и финанси 120 Упоритата инфлация отдалечава ЕЦБ от превръщане на лихвения цикъл Финанси 536 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Индустрии 136 Продажбите на бензинови и дизелови коли порастват най-вече в България Накратко 200 Вечерни вести: Старт на газовата връзка със Сърбия; Минималната заплата ще е 50% от междинната Инфраструктура 300 Брюксел утвърди €183 млн. за автомагистрала „ Европа “ Транспорт 244 Парламентът одобри дефинитивно промени в тол системата Енергетика 1104 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Компании 17171 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 14299 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5476 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5410 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5396 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Индустрии 4601 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3461 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Компании 3236 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Политика 3221 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2822 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новини21:44 Компании 76 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електромобилитеОще от КомпанииВиж всичкиВъпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електромобилитеDronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дроновеГа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР