За по-малко от минута приключи публичната част от ритуала по

...
За по-малко от минута приключи публичната част от ритуала по
Коментари Харесай

Радев обеща указ за избор на новото правителство „по най-бързия начин“


За по-малко от минута завърши обществената част от ритуала по връчване на осъществявания мандат. Още не повече от пет продължи закритата.

Кандидатът за министър председател акад. Николай Денков съобщи досието с имената на президента Румен Радев. 

" Г-н президент, в осъществяване на декрет 63, който издадохте на 29 май 2023 година, връчвам план на конструкция и състав на Министерския съвет. Очаквам да издадете декрет и кабинетът да бъде гласуван в Народното събрание. Всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят дружно в интерес на хората ", сподели акад. Денков.

България ще има потребност от институции и политици, които действително да се управляват от ползите на народа и да работят за сигурност, правдивост и против корупцията, както чакат всички честни български жители, сподели от своя страна президентът Радев.

Той даде обещание да издаде указа, с който предлага на Народното събрание " по съвест " да гласоподава министър-председателя и оферти от него състав на кабинета " по най-бързия метод ". 

След експресния диалог при президента акад. Денков към този момент пред медиите даде да се разбере, че бъдещата изпълнителна власт ще бърза да направи „ нов бюджет с естествен недостиг, тъй като в този момент препоръчаният е неуместен “.

Кандидатът за ротационен министър председател чака през днешния ден или най-късно на следващия ден президентът да издаде указа, който разрешава да се гласоподава кабинетът в пленарната зала.

„ Казах, че е доста значимо да се направи спокоен, равномерен преход във властта. Разговорът сред двама ни с президента бе по какъв начин да създадем това успокоение. Много е значимо при предаването на властта служебните и новите министри да седнат за 1-2 часа да си кажат целите и къде има проблеми “, добави Денков.

Той оцени като доста високо равнището на всички в проектосъстава на кабинета. И отхвърли основанията против него да има публично неодобрение:

„ Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. След пети избори се опитваме да създадем държавно управление, с цел да може да се работи. Става дума за доста промени и законопроекти, които Министерски съвет би трябвало да изготви и внесе в Народно събрание. Има огромно закъснение “, сподели той. И изрази вяра и с президента „ да влезем в естествен работен режим “.

На въпрос по отношение на службите и техните управления, Денков съобщи: „ Не знам от кое място идва напрежението по тематиката за службите. Този запис беше разяснен изцяло превратно от медиите. Службите би трябвало да служат на България. Службите сега са определени от един единствен човек, това е президентът Радев. Не споделям, че това е неприятно. Не е правилно, че желаеме да ги изземем от Радев. Искам държавното управление да може да работи със службите. Същината е, че би трябвало да има разделяне на управляващите “.
 Protest Manolova Снимка: Анелия Джамбазка
Междувременно пред президентството Мая Манолова и съидейници проведоха митинг - флашмоб против бъдещото държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Пред " Дондуков " №2 Манолова докара кукли, които под звуците на Менделсоновия марш трябваше да илюстрират " сватбата " сред двете обединения. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР