За по-малко от месец цената на свинското месо у нас

...
За по-малко от месец цената на свинското месо у нас
Коментари Харесай

Експерт: Свинското месо у нас ще поскъпне още повече

За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила сред 25 и 30 %, а до есента може да скочи с още до 15 на 100. Това предвижда пред БНР Румен Андреев, изпълнителен шеф на едно от най-големите предприятия за произвеждане и преправяне на свинско месо у нас.

По думите му повишаването се дължи освен на все по-разпространяващата се болест от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на международните пазари: "Много е значимо да няма суматоха измежду популацията, с цел да не спадне потреблението. Другото, което е доста значимо да се разбере - неизбежно е повишаване на цените, което повишаване е обвързвано със събития, които се случват в целия свят, а освен в България. Китай като страна, която е максимален потребител на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те стартират да внасят доста месо от Европа, което ще повлияе върху цените ".

Според Андреев, в случай че не се вземат бързи и съответни ограничения, страната ни ще загуби един цялостен бранш: "Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се усилваше, тъй че доста е значимо да се вземат бързи и съответни ограничения, с цел да не загубим цялото свиневъдство в България ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР