За по-малко от месец покушението срещу руския двоен агент Сергей

...
За по-малко от месец покушението срещу руския двоен агент Сергей
Коментари Харесай

Дата по дата - как атаката в Солсбъри отрови отношенията на Русия със Запада

За по-малко от месец покушението против съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия Скрипал разпали словесното напрежение сред Русия и Англия - и по-късно другите водещи европейски страни и Съединените щати.

От началото на март насам Лондон и неговите евроатлантически сътрудници минаха от положение на догадки кой може да стои зад офанзивата до замяна на обвинявания с Москва и пакет от ограничения против съветските управляващи. За съвсем всички европейски страни, Съединени американски щати и Канада те се свеждат до експулсия на дипломати. Британските ограничения обаче засягат и други сфери.

" Дневник " обобщава по какъв начин се разви казусът " Скрипал " дотук.

4 март

Сергей и Юлия Скрипал са открити на скамейка в търговски център в Солсбъри, в безсъзнание, и са откарани в болница. Към този миг обаче самоличността им не е публично оповестена.

5 март

Самоличността на Скрипал и щерка му е доказана от източници на английски медии. Междувременно управляващите в Обединеното кралство оповестяват, че десетки може да са потърпевши от офанзивата, а 48 души са потърсили здравна помощ (дни по-късно министър председателят Тереза Мей споделя, че в контакт с употребяваното вещество може да са били над 130 души).

Британският външен министър Борис Джонсън предизвестява, че Англия " ще отговори уместно ", в случай че се появят доказателства, че Русия е забъркана. Москва упреква английските медии, че я замесват преждевременно.

7 март

Британската полиция удостоверява, че при офанзивата е бил употребен нервнопаралитичен сътрудник, без да дава детайлности. За пръв път източници в службите приказват намерено за " съветска диря ", а Москва дефинира сходни изказвания като " безпочвени ".

12 май

Премиерът Тереза Мей афишира, че офанзивата е осъществена с създадено от Русия нервнопаралитично вещество, което медиите отбелязват като част от групата " Новичок ".

Мей свързва Русия с офанзивата и дава на Москва ден, с цел да изясни дали е забъркана, или управляващите са изгубили надзор над веществото, създадено в руски лаборатории (По-късно Русия упорства, че то може и да е с различен генезис.)

13 март

Руският външен министър Сергей Лавров декларира, че страната му няма да отговори, в случай че не получи достъп до доказателствата, с които разполага Лондон. Руската задача в Обединеното кралство отхвърля Москва да е обвързвана с случая.

14 март

Англия афишира за " личност нон грата " 23-ма съветски дипломати и вкарва серия ограничения, в това число свързани с съветския бизнес и с политически протест на международното състезание през юни.

15 март

Германия, Франция и Съединени американски щати упрекват Русия в обща декларация с Англия в символ на взаимност.

17 март

В отговор Русия също гони 23-ма дипломати и закрива консулството на Англия в Санкт Петербург.

23 март

Европейският съюз застава зад Англия и поддържа версията ѝ за покушението.

26-27 март

В 16 ч. българско време на 26 март Съединените щати и редица европейски страни стартират да афишират ограничения против Русия в отговор на покушението.

Вашингтон взема решение да изгони 60 съветски дипломати, а в идващите 24 часа над половината страни от Европейския съюз (сред които не е България), две от Западните Балкани, които не членуват в него, и други експулсират съветски представители. Исландия разгласи политически протест на международното състезание по футбол.

Русия заплашва с огледален отговор, без да прецизира по кое време ще вземе ограниченията.

27 март

НАТО взема решение да изгони седем дипломати от съветската задача към централата в Брюксел.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (70)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР