За по-малко от една седмица главният прокурор Иван Гешев е

...
За по-малко от една седмица главният прокурор Иван Гешев е
Коментари Харесай

Парламентът вика главния прокурор втори път за седмица

За по-малко от една седмица основният прокурор Иван Гешев е поканен за повторно да се яви в парламентарна комисия. В петък той беше в тази по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, а през днешния ден Комисията по конституционни правни въпроси разгласи, че в четвъртък ще организира „ Обсъждане, с присъединяване на основния прокурор, използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи на съображение член 25 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание “, написа " Лекс ".

Заседанието на правната комисия с присъединяване на Иван Гешев е планувано дни откакто Конституционният съд отхвърли настояването му да бъде анулирано условието той да бъде изслушван минимум един път на три месеца от правната комисия и опцията Народното събрание да дава рекомендации по показаните от него отчети, а той да регистрира по какъв начин ги е извършил.

Както „ Лекс “ писа, в решението си Конституционен съд уточни, че плануванаъа периодичност на разискване – минимум един път на три месеца, цели да подчертае вниманието, което Народното събрание отделя на работата на прокуратурата и проверяващите и на битката с престъпността, а не да сътвори някаква самобитна форма на надзор над прокуратурата. И уточни, че правилникът задължава правната комисия да кани основния прокурор, когато ще преглежда въпроси, свързани с активността на държавното обвиняване, само че той взе участие в разискванията при предпочитание от негова страна, без да може да бъде задължаван да участва. И подсети, че Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет по съответни каузи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР