За по-лесната адаптация към детската градина е важно родителят да

...
За по-лесната адаптация към детската градина е важно родителят да
Коментари Харесай

Тревожните или взискателни майки имат по-често боледуващи деца

За по-лесната акомодация към детската градина е значимо родителят да демонстрира успокоение и убеденост

– Как родителите могат да улеснят акомодацията на децата в ясли и градини?

– Понякога интервалът на акомодация се оказва тестване за цялото семейство. Най-лесно той протича, в случай че детето е било вярно квалифицирано най-малко месец преди този момент, като му се споделя къде ще отиде, какво ще се случва там, с кого ще се среща, с какви забавни играчки ще играе. Важно е този роман да е по този начин забавен, занимателен и магически, че да провокира любознанието на дребното. Можем да му разкажем да вземем за пример една красива приказка за идването на Дядо Коледа в детската градина и то да живее с упованието за най-желания подарък. После за хубавите празници за рожден ден с другите деца, за Великден и така нататък Много е значимо да създадем красива визия на децата си за света и това, което ги чака да изживеят. Така или другояче всяко от тях ще има своите сложни и обезсърчаващи моменти, само че тогава ще се появяват на помощ разбиращите и подкрепящи родители, обичаната плюшена играчка, невидимите ангелчета или помощниците на Дядо Коледа. Бъдете изобретателни в поддръжката си в по-трудните моменти.

За да стане привлекателна яслата и градината, учителките и помощният личен състав също имат не дребна роля. Затова в случай че е допустимо, запознайте авансово дребното с учителките в групата. Много е значимо самите родители да съумеят да се доверят на хората, които ще се грижат за децата им. Да имат един добър разговор с тях. За да се построи позитивна визия у детето за детската градина, не би трябвало да разясняваме държанието и думите на неговите учителки пред него.

– Колко дълго може да продължи интервалът на акомодация и за какво при някои деца това се случва по-трудно и по-бавно?

– При всяко дете е друго, само че по-бързо и безболезнено се приспособяват тези, чиито майки са спокойни и уверени, а не тревожни, притеснителни. Това е доста значимо да се знае. За децата е мъчно да преживеят отделянето, социализацията посредством „ излизането “ от сигурното пространство при мама и баща. Налага им се също да заявят и утвърдят себе си измежду други деца, да се научат да се свързват с близките. И в случай че едно дете е по-своенравно, налагащо се, изискващо непрестанно внимание, то сигурно ще желае да си обезпечи майчино наличие още и още.

Децата, които са по-чувствителни и страхливи, по-често боледуват и надлежно по-често отсъстват. Майките нормално споделят, че детето им е стъпало една седмица в яслата, само че на втората към този момент е с хрема и кашлица. Това не е изненадващо. Боледуват поради високата степен на стрес и тревога в тези първи дни, а не тъй като е имало вируси. Вируси има на всички места към нас, само че се заразяваме, когато равнището ни на отбрана е паднало. Тревожните и обезпокоени майки, мъчно доверяващите се, прекомерно изискващите имат по-често боледуващи деца.

Понякога дребните стартират и да преиграват, знаейки че тяхната кашлица ще предизвика оставане у дома. Какво може да се направи в тези случаи? Разбира се, постоянно е добре да вземете ограничения за подсилване на имунитета на детето, още преди потегляне на ясла или градина. Много подобаваща за задачата е имунната композиция Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: сол 3, №6 и №7, по 3 таблетки от всяка най-малко за един месец. Сол №3 обезпечава задоволително сила на организма да се оправя по-бързо и дейно с офанзивите на вирусите и микробите. Сол №6 укрепва защитните функционалности на кожата и лигавиците и подкрепя прочистващите процеси в тялото, а сол №7 работи успокояващо – тя е изключително потребна в интервали на стрес. Чай от страшниче също може да се даде при всевъзможни положения на стрес. И Баховите капки са друга добра опция за справяне с акомодацията към новите условия. Есенцията от червен конски кестен да вземем за пример подкрепя естествения развой на отделянето на детето от майката, намалявайки тяхната тревога един към различен.

– Как да се разделят родителите заран с дребното? И по какъв начин да създадат общуването си с него същински пълноценно във времето след края на работния ден.

– В първите дни раздялата е най-трудна. Добре е родителят да се държи умерено, решително, да е подготвен да подходи рационално към обстановката. Да изясни на детето, че през днешния ден то ще се забавлява с другите деца, ще им покаже своята играчка и респективно те също ще покажат забавни играчки, че ще има доста игри на детската площадка и така нататък Че мама го оставя тук, с цел да си играе с другите, тъй като към този момент е доста огромно дете, а огромните вървят в ясла или градина, по-късно отиват в учебно заведение. Нека да чуе, че мама и баща доста го обичат и постоянно ще са до него да му оказват помощ. Детето би трябвало да е несъмнено, че към момента има любовта на родителите си, да не се усеща изоставено, тъй като не го обичат и одобряват. Много е значим тонът, с който се приказва на дребното. Понякога то няма да схване цялата информация, изключително в случай че е обезпокоеното, ядосано, само че ще схване тона, с който му говорите. Когато желаете едно дете да ви чуе, му говорете безшумно, очи в очи и дано да е сгушено в скута ви. Да не забравяме, че ние „ превеждаме “ децата през света. Те го опознават през нашия взор, през нашите разкази, през нашите показа за живота. Така че най-добре е след градината да говорите дълго с детето – какво е предписание, с кого най-вече е играло, с кое дете му е мъчно да се схваща, какво са правили с госпожата, на какви игри са играли. Разходете се дружно, поиграйте с обичаните играчки и, несъмнено, не забравяйте четенето на приказки. В тази възраст е хубаво те да бъдат къси, с къси и ясни фрази, с доста илюстрации.

– Детето усеща ли прочувственото положение на майката, даже и в случай че тя не изрича гласно опасенията и страховете си?

– Не е инцидентно това, което народът ни е споделил: „ Майката носи 9 месеца под сърце, 3 години на ръце и цялостен живот в сърце “. В пренаталната логика на психиката душата на детето опознава майчината, научава се през нейните чувства да разпознава миризми, звуци, докосвания, картини, диалект. Бебето в утробата чува, споделя Мирам Сежер в книгата си „ Думи, с цел да се родиш “. Все повече родители осъзнават, че ние не сме единствено тяло, само че и душа и дух и има нещо доста мощно и велико наречено майчин инстинкт, който се разсънва у бременната и се развива у майката. Тази връзка става извънредно мощна през кърмаческия интервал, детето и майката се привързват посредством една невидима шнур, която последователно понижава след третата година, с цел да може дребното да се научи да се свързва с другите.

Затова адаптирането в яслата и градината извънредно доста зависи от мислите и страстите на майката. Важен е погледът, усмивката, докосването, тонът, с който ще извършите едно изявление и то да стигне до душата на детето. Ако майката има потребност от поддръжка, дано да показа страховете си и терзанията си с най-близките си. Ако заран й е сложна раздялата, дано бащата да води детето на градина. Мъжете претърпяват този развой по по-различен метод от нас – майките.

– В кои случаи е значимо да потърсим спомагателна помощ от експерт?

– Ако детето плаче повече от месец, отхвърля да се храни, стане безмълвно, мъчно заспива и спи неспокойно, напишква се, отхвърля да поддържа връзка с други деца, гризе си ноктите е добре да поговорите с психолог или психотерапевт. Възможно е то да претърпява мъчно акомодацията, а фамилията няма запас да се оправи или не знае по какъв начин да помогне.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР