За пети път в рамките две години българите са призовани

...
За пети път в рамките две години българите са призовани
Коментари Харесай

Избори 2023: ръчно броене, електорална апатия и мрачни перспективи за кабинет

За пети път в рамките две години българите са призовани в изборните секции да гласоподават за Народно заседание, което след поредицата несполучливи опити най-накрая да излъчи постоянно държавно управление и да постави завършек на политическата рецесия в страната.

Следете онлайн хода на изборния ден

Гласуването през днешния ден (2 април) ще бъде още веднъж по изменени правила. Най-значимите измежду тях са връщането на необятната приложимост на хартиените бюлетини и ръчното преброяване на гласовете, които съгласно наблюдаващи ще усложнят отчитането на вота и ще усилят шанса за (не)волни неточности. Очаква се до секциите още веднъж да стигнат по малко от половината от хората с право на глас.

Според изходът от изборите ще зависи от хората, които в последните часове преди и в самия ден на вота ще решат дали и по какъв начин да гласоподават. По оценка на организациите колебаещите се дали въобще да стигнат до урните са към 13 на 100, а готовите да отидат, само че без ясно мнение кого да поддържат - към или малко над 15 на 100.

Проучванията демонстрират, че разликата сред двете обединения с най-големи шансове за първото място - " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС, е под един процентен пункт. Сходна е обстановката при партиите, които се борят за третата позиция - Движение за права и свободи и " Възраждане ". Минималните разлики, които са в границите на статистическата неточност и немалкият брой колебаещи се са причина за вероятни обрати във всеки миг. Към това се прибавя незнайната за гласуването в чужбина, което изследванията на електоралните настройки не могат да уловят.

Очертава се новият парламент да има пет или шест групи, а опитите за сформиране на държавно управление още веднъж да са мъчителни, защото най-вероятно ще е нужна композиция от повече от две обединения. Неофициално политици правят оценка след вота сред " доста мъчно " и " невероятно ".

Очакване за ниска интензивност

Социолози от гласоподавателите, което значи, че към 2.5 млн. души ще дадат своя глас. Това е близо до равнището от предишните избори през октомври 2022 година, когато беше маркирана най-ниска интензивност на парламентарен избор в последните десетилетия. По лист гласоподавателите на 2 април са 6 651 284 души.

По закон гласуването е наложително, само че глоба за нарушаване няма. Слабият интерес към вота усилва тежестта на купения и следения избор, изясняват изборните специалисти. При дребен брой гласуващи преимущество получават партиите с корав и мобилизиран електорат против тези с необятна външна страна, тъй че интензивността може да се окаже решаваща.

 Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април

Кандидат-депутатите са 4566 от 22 партии, обединения и инициативни комитети, като едвам под една трета от тях са дами (1341 души). Мъжете в листите са 3225.

Охрана поради сигналите за бомби

По-малко от седмица преди деня на вота редица, само че Министерството на вътрешните работи (МВР) увери, че постройките на всички се охраняват още от съботния ден и няма да позволен спиране на изборния развой.

" Хората ще бъдат изведени единствено в обстановка, в която имаме действителни данни, че е допустимо да е сложено взривно устройство. Това за мен е ", разяснява отрасловият министър Иван Демерджиев. По думите му отвън секциите ще се вършат инспекции на хората с огромни багажи.

 Избори 2023: ръчно преброяване, електорална незаинтересованост и мрачни вероятности за кабинет
© Велко Ангелов

Гласуването: по познатия метод

След като на последните три избора се гласуваше единствено с машини в огромните секции, за вота на 2 април хартиената бюлетина се връща навсякъде. Между и ще може да се избира във всички секции с над 300 гласоподаватели. В дребните секции, както и в преносимите, в лечебни заведения, в обществени домове и на корабите, плуващи под българско знаме, ще може да се гласоподава единствено на хартия.

Секциите в страната и чужбина са общо 12 891, с машини ще може да се гласоподава в 9366 секции в България и в 245 отвън страната. Местата са общо 755. За гласуването в чужбина не е належащо да се подава авансово заявление. На място може да се попълни формуляр, че гласоподавателят няма да гласоподава на друго място. В България обаче гласоподавателите могат да гласоподават единствено по непрекъснат адрес, в случай че не са подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес.

На хартия се гласоподава със със синя писалка, със знак Х или V в квадратчето с номера на мечтаната политическа мощ. Бюлетината. за гласоподаване се задейства с карта, която гласоподавателят получава от секционната комисия. На две страници са имената на участващите партии от обединения, маркирани в квадратчета.

В кръгчетата с номера от 101 нагоре гласоподавателят може да означи преференция - желания за претендент, който на по-задни места в листата, и по този начин да се опита да го изтегли напред в листата на кандидат-депутатите. Пренареждането на листата се задейства, в случай че броят на гласовете за някой от претендентите е еднакъв или по-голям от 7% от гласовете за цялата листа.

Протестният избор може да бъде маркиран с. Ако хартиените бюлетини са ще бъдат регистрирани като недействителни бюлетини. Тези форми на протестен избор, само че не се броят за никого от участниците в изборите. Всички елементи към гласуването можете да намерите в:

 Отново на избори: справочник за гласоподаване 2023 Отново на избори: справочник за гласоподаване 2023

Хартия + машини = ръчно преброяване с видеонаблюдение

Гласовете и от хартиените бюлетини, и от машините ще се регистрират ръчно. Данните от устройствата има ли разминавания сред запаметеното във флаш паметта на машините и преброеното от секционните комисии. Изборни специалисти предлагат да се гласоподава машинно, тъй като по този начин няма късмет издадената от устройствата квитанция (официално наречена машинна бюлетина) при - съзнателно или простъпка - надраскване.

За първи път след края на изборния ден би трябвало да има на преброяването на вота във всички секции в страната, като се изключи към 2 хиляди - по прогноза на " Информационно обслужване " -. При всички положения би трябвало да се прави и запис на преброяването в секциите, който да послужи при спирания или липса на връзка. Преброяването на гласовете в действително време може да се гледа на уеб страницата. С картина и тон би трябвало да се демонстрира преброяването на гласовете, попълването и подписването на протоколите. По време на гласуването видеонаблюдение не се планува, с цел да се избегне рискът от откриване на тайната на вота.

 Иван Демерджиев пред Иван Демерджиев пред " Дневник ": Свидетели са притискани да се откажат от показанията си за платен избор

Не се изисква видео за секциите в чужбина, както и при отчитането на вота от гласуването с преносими изборни кутии, в лечебни заведения, обществени домове и затвори.

Изборният ден и възбраните

 Избори 2023: ръчно преброяване, електорална незаинтересованост и мрачни вероятности за кабинет
© Велко Ангелов

Изборният ден стартира в 7 ч. сутринта и завършва в 20 ч., като може да бъде продължен до 21 ч., в случай че пред секцията има опашка от искащи да гласоподават. Първите планирани резултати на социологическите организации се чакат към 20 ч. от така наречен екзитполове, анкети на изхода на изборните секции. Официалните резултати от изборите, както и разпределението на мандатите в Народното събрание ще бъдат оповестени до 6 април, а имената на депутатите - до 9 април. На изборите е неразрешено: Вижте цялостните листи в трите столични изборни региони за изборите на 2 април. Всички претенденти в 23 МИР са. Листите в 24 и 25 МИР са и.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР