За пета, поредна година Българско-турският литературен клуб – Пловдив, с

...
За пета, поредна година Българско-турският литературен клуб – Пловдив, с
Коментари Харесай

Етноси, студенти, ученици и гости се включиха в Международния ден на майчиния език в Пловдив

За пета, поредна година Българско-турският книжовен клуб – Пловдив, с поддръжката на Клуба на консулите в Пловдив и на Община Пловдив, провежда общоградски празник, отдаден на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Темата тази година бе " Пословици и поговорки от целия свят “. Предавани от потомство на потомство, доста от пословиците и поговорките се срещат в другите езици, носейки сходно обръщение. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са пример за бдителност и здрав смисъл и това е претекстът в избора на тематиката през 2022 година.

Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на другите общности в града, възпитаници от езикови гимназии се включиха в честването, а в препълнената зала на Културен център " Тракарт “ в подлез Археологически, прозвучаха пословици и поговорки на 25 езика.

Водещи на празника бяха Николай Райшинов и Диляна Лукова. В ролята на самобитен модератор на вечерта бе и зам.-председателят на УС на Българско-турският книжовен клуб и секретар на Клуба на консулите Шенар Бахар, която с микрофон в ръка предоставяше думата на хора от публиката, които споделиха обичани поговорки. Цялото събитие бе придружавано и от жестомимичен превод.

Сред гостите на събитието бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив господин Корхан Кюнгерю, ръководител на Клуба на консулите в Пловдив, ръководителят на Общински съвет – Пловдив – инж., заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив -, заместител регионалните шефове Лъчезар Бакърджиев и Николай Василев, кметът на регион Източен -, заместник-кметът на " Тракия “ - Веселина Стоянова, общински съветници, ръководителят на ОЕ “Шалом “ Пловдив - инж. Светлозар Калев, Мариана Имреорова – ръководител на организацията на украинската общественост в града, Олга Атанасова – ръководител на съветската общественост, Ахмед Пехливан - ръководител на джамийското настоятелство на Джумая джамия, Теофана Брадинска, шеф на " Алианс Франсез " в Пловдив и други. Клубът на консулите в Пловдив бе показан от доктор Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, Елена Георгиева – почетен консул на Сан Марино, Анастасия Солакова – почетен консул на Сърбия. В клуба членуват още почетните консули на Италия, Албания, Чехия, Русия, Украйна и Молдова.

Празникът откриха генералният консул на Турция в Пловдив господин Корхан Кюнгерю и заместник-кметът, които насочиха одобрение към уредниците, участниците и гостите и споделиха своето задоволство от обстоятелството, че тъкмо в Пловдив за 5-ти път, Българско-турският книжовен клуб отбелязва този значим ден, насърчаващ многоезичието и културното многообразие. В света съществуват към 7000 езика. Езиковото разнообразие е един от най-мощните принадлежности за запазване на материалното и нематериално завещание на човечеството. Всяка самодейност за поощряване и разпространяване на майчин език e освен част от езиковото разнообразие, само че въодушевява взаимност, основанa на схващане, приемливост и разговор. По тази причина, събитието бе част от Културния календар на Пловдив през 2019 и 2020 година, през 2021 година поради коронавирус ситуацията се организира онлайн, а през актуалната 2022 година още веднъж се организира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

За първи път пред аудитория бе показан кино лентата " Душата на Месопотамия “, сниман особено за тържеството. Екип на Българско-турския книжовен клуб потегля по стъпките на сурианите - първите християни, които приказват акцент на Исусовия - арамейски език, а за проповедите си употребяват класическия му вид. Екипът прави този 10-минутен филм в региона Мардин в Югоизточна Турция, където са останали към 5000 живи носители на този език. По време на прожекцията, феновете чуха специфичния привет на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света - " Дейрул Зафаран " – на суриански.

Емоционален край на вечерта сложиха изпълнителите от последното издание на музикалното риалити " Гласът на България “ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева, които дружно с участниците извършиха незабравимия шлагер на Майкъл Джексън " Heal The World “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР