За периодичен преглед на регулаторните режими и намаляване на административната

...
За периодичен преглед на регулаторните режими и намаляване на административната
Коментари Харесай

Министерство на икономиката и бизнесът ще работят за намаляване на административната тежест

За периодически обзор на регулаторните режими и понижаване на административната тежест за бизнеса се схванаха да работят взаимно министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и представители на управленията на организациите – членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които организираха среща по покана на министъра. На диалозите участва и зам.-министър Ирина Щонова, оповестяват от икономическото ведомство.

Богданов уточни, че облекчение на административната и регулаторна тежест е от главните цели, които е заложил в работата на ведомството. Министърът даде за образец дигитализацията на избрани административни процеси, които да улеснят процедурите за бизнеса.

Той акцентира още, че ще работи за повишение конкурентоспособността на българската стопанска система и справяне с провокациите пред развиването на промишлеността, поддръжка за дребните и междинните предприятия, както и повишението на привлекателността на България за вложения, посредством възстановяване на бизнес средата и нормативната уредба.

Върховенство на правото и битката с корупцията са измежду главните тематики, с цел да бъдат насърчени вложенията у нас, беше изтъкнато още на срещата.

" Искаме да създадем механизъм за противоположна връзка от бизнеса, с цел да подобрим връзката и разговора с представителите на работодателите “, разгласи Богданов. Страните се сплотиха към нуждата от регулярни срещи, които да се организират един път месечно в министерството по съответни тематики, касаещи българския бизнес.

На срещата представителите на АОБР показаха твърда поддръжка по присъединение на България към еврозоната, приемане на страната ни в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като показаха, че това са предпочитани тематики и за бизнеса в страната.

Акцент беше подложен и върху опазване на съществуващия данъчен модел у нас, като беше изтъкнато, че това е едно от огромните преимущества на българската стопанска система.

Министърът на стопанската система и промишлеността и АОБР разискаха още активизиране на външно-икономическото съдействие посредством Службата по търговско-икономически въпроси към министерството. Богданов съобщи, че измежду главните цели в работата му е и обезпечаване на поддръжка за износа посредством повишение информираността на българските компании по отношение на опциите за нахлуване на нови пазари. Той предложи представители на работодателските организации да вземат участие по-активно в процеса, с цел да се реализира по – огромна успеваемост в работата, както и да се откроят предпочитани браншове, които търси бизнесът на непознати пазари.

От представителите на работодателите беше издигнат още и въпросът за неналичието на фрагменти, както и облекчение на процедурите за импорт на служащи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР