За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван

...
За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван
Коментари Харесай

Прокуратурата: Проверяват се над 70 сигнала срещу Иван Гешев

За интервала от 2018 година до сегашния миг против Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен началник на Специализирана прокуратура, заместител основен прокурор и основен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения.

 

Сигналите са подадени от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България неведнъж се е самосезирала и по изявления в средствата за всеобща информация за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Сигналите, подадени в Прокуратурата на Република България, навреме са изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената способена прокуратура в страната да прави инспекции и следствия против магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори навреме са упълномощили осъществяването на инспекции на органите на Главна дирекция „ Национална полиция “, ГДБОП, КПКОНПИ и други

Ежегодно сигнали против Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски областен съд, Софийски градски съд, Инспектората към Висш съдебен съвет, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за професионална нравственос и предварителна защита на корупцията във Висш съдебен съвет.

Във Висш съдебен съвет бяха импортирани и оферти от министри на правораздаването и от членове на Висш съдебен съвет с искане за предварително освобождение от служба на основния прокурор, основанията за които са разисквани обществено и са притежание на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на идващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на Висш съдебен съвет.

Съгласно настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност, както се действа по всички останали преписки против български жители. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът.

Внушенията, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен, не дават отговор на истината в случай, че той неведнъж се регистрира. Вече трета година народните представители не извършват конституционното си обвързване да изслушат отчета на основния прокурор за използването на закона и за активността на прокуратурата и на проверяващите органи. За последно националните представилите са инициирали чуване на докладите на основния прокурор, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 година В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което потвърждава, че механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор съществува.

Видно от посочената статистическа информация за сигналите и осъществените по тях инспекции, изказванията, че основният прокурор е недостижим е политическа теза, която е в действителност и правно неоснователна, разрушава престижа на прокуратурата и основава у обществото съмнение към държавните институции.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР