За периода 30 юни 2021 г. до 31 август 2022

...
За периода 30 юни 2021 г. до 31 август 2022
Коментари Харесай

С 24 млн. лв. са нараснали борчовете на Александровска болница за година

За интервала 30 юни 2021 година до 31 август 2022 година управлението на УМБАЛ " Александровска " ЕАД е позволило увеличение на просрочените отговорности на болничното заведение до 24 250 740 лева Просрочените борчове съставляват 61,69% от дължимите от здравното заведение суми към тази дата. Това води до доста висок риск от изпадане на болничното заведение в несъстоятелност и неспособност за реализиране на лечебна активност.

Натрупаните просрочени отговорности към снабдители от 2021 година в размер на 23 500 000 лева надвишават финансовите запаси на лечебното заведение, които се генерират от активността му. Това демонстрира отчетът на вътрешния одит на Министерство на здравеопазването по отношение на инспекцията на дейностите на ръководещите органи на сдружението.
 Министерство на здравеопазването избавя Александровска с 35 млн. лева заем
Министерство на здравеопазването избавя Александровска с 35 млн. лева заем

Решението е на Министерски съвет от 22 юли, има условия и иден одит

Ръководството на лечебното заведение е дало единодушие за необикновен залог върху сегашни и бъдещи вземания на търговец на лекарства в размер на 2 500 000 евро в интерес на ОББ АД, което в допълнение утежнява неприятното финансово състояние на сдружението. Допуснато е неспазване на Закона за счетоводството и начисляване на отговорности към снабдители не все още на възникването им, оповестяват от здравното министерство.

От Министерство на здравеопазването показват, че ръководещите органи на сдружението не са подхванали навреме дейности по осъществяване на дадените им инструкции за стабилизиране на сдружението, както и за кандидатстване за заем от 5 млн. лева от Българската банка за развиване, като решението за това е взето едвам през юли 2022 година

Според инспекторите съществуването на просрочени заплащания за медицински произведения е знак, че паричният поток не се ръководи по предназначението на постъпилите средства. Освен това, в ъпреки неприятното финансово положение, сдружението не се възползвало от отпуснатите целеви финансови дотации , а се стигнало до възобновяване на средства по неусвоени финансови дотации в общ размер на 772 481,47 лева по погасителен проект за период от 36 месеца.
 Бивш и сегашен началник на Александровска кръстосват шпаги
Бивш и сегашен началник на Александровска кръстосват шпаги

Взаимни обвинявания през медиите

Било позволено и подписване на неопределен контракт с пълномощник в ущърб на лечебното заведение, от който като не били открити действителни изгоди.

Пред одиторския екип не била показана ясна информация и документи, в това число написани политики и процедури , които да подсигуряват, че плануваните в лечебното заведение действия за настоящ и следващ надзор върху поетите финансови задължения по подписани контракти са съответни и ефикасни. Не била показана и цялостна оздравителна стратегия на сдружението, като проектът за преструктуриране и финансово стабилизиране на паричните потоци на УМБАЛ " Александровска " не бил изпълнен напълно. Било открито още, че основни действия, които биха съдействали за финансовото стабилизиране на болничното заведение, не са изпълнени, а макар нуждата от незабавни ограничения, периодите за осъществяването на проекта били променяни и удължени до 31 декември 2022 година
 Фрапиращи нарушавания в
Фрапиращи нарушавания в " Пирогов " и " Александровска ", Министерство на здравеопазването изпрати пълномощник

Общите отговорности на 62 държавни лечебни заведения са 600 млн. лева, а просрочията възлизат на 113 млн. лева

Отлагането на основни действия и ограничения слага под риск постигането на задачите за възстановяване на финансовото положение и за даването на гаранции за усилване на финансовата дисциплинираност на лечебното заведение, считат инспекторите.

От Министерство на здравеопазването оприпомнят, че активността на лечебното заведение  и от страна на Агенцията за държавна финансова ревизия. При инспекцията е открито нелегално делене на публични поръчки и осъществяване на преговори със строителни компании за подписване на контракти за над 3 млн. лева, без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушаване на Закона за публичните поръчки, за което на управлението на болничното заведение са формирани актове за определяне на административни нарушавания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР