За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ

...
За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ
Коментари Харесай

Ръководството на УМБАЛ “Александровска” е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 млн. лв. само за последната година

За интервала 30.06.2021 година до 31.08.2022 година управлението на УМБАЛ “Александровска ” ЕАД е позволило увеличение на просрочените отговорности до размер на 24 250 740 лева

Сумата на просрочията съставлява 61,69% от общия размер на отговорностите към тази дата и води до доста висок риск от изпадане в несъстоятелност и неспособност за реализиране на лечебна активност.

Натрупаните просрочени отговорности към снабдители от последната година – 2021 година в размер на 23 500 хиляди лева надвишават финансовите запаси на лечебното заведение, които се генерират от активността му. Това демонстрира отчетът на Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването по отношение на инспекцията на дейностите на органите на ръководство на сдружението.  

Ръководството на лечебното заведение е дало единодушие за необикновен залог върху сегашни и бъдещи вземания на търговец на лекарства в размер на 2 500 000 евро в интерес на ОББ АД, което в допълнение утежнява неприятното финансово състояние на сдружението.

Допуснато е неспазване на Закона за счетоводството и начисляване на отговорности към снабдители не все още на възникването.

Органите на ръководство на сдружението не са подхванали навреме дейности по осъществяване на дадени инструкции от Министерство на здравеопазването за стабилизиране на сдружението. Ръководството на лечебното заведение не е подхванало своевременни дейности и за кандидатстване и надлежно утвърждение от Българска банка за развиване на заем от 5 млн. лева, като решението за това е взето едвам през м. юли 2022 година

Наличието на просрочия за медицински произведения е знак, че паричният поток не се ръководи по предопределение на постъпилите средства, установяват инспекторите. Въпреки неприятното финансово положение, сдружението не се възползва от отпуснатите целеви финансови дотации, а се стига до възобновяване на средства по неусвоени финансови дотации в общ размер на 772 481,47 лева по погасителен проект за период от 36 месеца.

Допуснато е и подписване на неопределен контракт за прокура, което е в ущърб на лечебното заведение, като не са били открити действителни изгоди от сключването му.

Одиторският екип не е получил ясна информация и документи, включително написани политики и процедури, които да подсигуряват, че плануваните в лечебното заведение действия за настоящ и следващ надзор върху поетите финансови задължения по подписани контракти са съответни и ефикасни. Не е показана цялостна оздравителна стратегия на сдружението. По-конкретно, проектът за преструктуриране и финансово стабилизиране на паричните потоци на УМБАЛ “Александровска ” не е изпълнен напълно. Установено е, че основни действия, които биха съдействали за финансовото стабилизиране на лечебното заведение не са изпълнени. Въпреки нуждата от незабавни ограничения, периодите за осъществяването на Плана са променяни и удължени до 31.12.2022 година

Отлагането на основни действия и ограничения слага под риск постигането на задачите за възстановяване на финансовото положение и за даването на гаранции за усилване на финансовата дисциплинираност на лечебното заведение, показват инспекторите.

Дейността на лечебното заведение е била обект на инспекция и от Агенцията за държавна финансова ревизия. При инспекцията е открито нелегално делене на публични поръчки и осъществяване на преговори със строителни компании за подписване на контракти за над 3 млн. лева, без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушаване на Закон за обществените поръчки, за което на управлението на лечебното заведение са формирани актове за определяне на административни нарушавания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР