За периода 1 януари – 31 март 2022 г. финансовите

...
За периода 1 януари – 31 март 2022 г. финансовите
Коментари Харесай

През първите три месеца на 2022 г. АДФИ приключи 113 финансови инспекции

За интервала 1 януари – 31 март 2022 година финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) завършиха 113 финансови инспекции. Проверени са 373 публични поръчки (ОП) на обща стойност 470 715 451 лева и 878 контракта на обща стойност 2 745 311 653 лева.По време на инспекциите са открити 493 нарушавания и са формирани 266 акта за определяне на административно нарушаване (АУАН).Констатирани са 24 непроведени или безпричинно извършени Оперативна програма на обща стойност 2 539 573 лева.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 572 957 лева, от които по време на инспекциите са възобновени в бюджета 311 228 лева Установените вреди са за 132 818 лева, като от тях са възобновени 9 537 лева

Контролните органи на АДФИ са установили 5 бр. „ знака за машинация “ по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпореждания на Закона за държавната финансова ревизия.

През отчетния интервал с най-голям дял (80%) са финансовите инспекции, осъществени в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (11%), търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала (6%), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (1%). Най-често установяваните нарушавания са на Закона за публичните поръчки, Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш, Закона за счетоводството, Закона за обществените финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Списък с инспектираните обекти и информация за резултатите от осъществените инспекции можете да намерите във файла „ Приключили финансови инспекции през първото тримесечие на 2022 година “, оповестен в категория „ Финансови инспекции “ на интернет страницата на АДФИ.

Кратка информация за резултатите от финансовите инспекции на общините, по отношение на осъществените разноски за доставка на електрическа енергия

По искане на министъра на финансите на съображение член 5, алинея 1, т. 4 от ЗДФИ със заповеди на шефа на Агенция за държавна финансова ревизия са предоставени финансови инспекции в редица общини със следните задания:

1. Проверка за правомерност по отношение на съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, в т. ч. инспекция на член 126 от Закона за обществените финанси (ЗПФ), по отношение на § 2 от Допълнителните разпореждания на ЗПФ, както и съблюдаване на режима за възлагане на публични поръчки, за осъществените разноски за доставка на електрическа сила, за интервала от 01.10.2021 година до 31.01.2022 година.

2. Проверка на подхванатите ограничения за понижаване на разноските за електрическа енергия, в т. ч. дейности по въвеждането на ограничавания в даването на обществени услуги, свързани с разхода на електрическа енергия към 31.01.2022 година.

Към 31.03.2022 година фактическите инспекции са завършили като следва завършване на процедурата по реда на ЗДФИ.

Финансовите инспектори на АДФИ са открили нарушавания на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност. За нарушаванията е ангажирана административнонаказателна отговорност против отговорните длъжностни лица, като са формирани общо 15 броя Актове за определяне на административно нарушаване.

При финансовите инспекции се откриват следните видове нарушавания:

 нарушавания на член 17, алинея 1, по отношение на член 20, алинея 2, т. 2 от Закона за публичните поръчки (ЗОП), изразяващо се в това, че кмет на община е изплатил средства на търговец на електрическа сила, без да са е провел социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки при съществуване на законови учредения за това.

Въпреки неприлагането на законови условия, които водят до конкуренция и бистрота при разходване на обществени средства, от общината е въведен режим на уличното осветяване на територията на цялата община.

 нарушаване на член 79, алинея 1, т. 3, б. „ в “ от Закон за обществените поръчки, изразяващо се в това, че кмет на община е сключил смесен контракт за покупко-продажба на електрическа сила с избран търговец посредством процедура без авансово съобщение, като не са налице законовите условия за съществуване на изключителни права, в това число на права на интелектуална благосъстоятелност, които разрешават поръчката да бъде изпълнена единствено от избран реализатор.

Същевременно в цялата община се вкарва краткотраен режим на уличното осветяване в тъмната част на денонощието.

 нарушаване на член 26, алинея 1, т. 1, по отношение на член 36, алинея 1, т. 2 и по отношение на член 35, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки, изразяващо се в това, че кмет на община редовно не изпраща информация до Агенцията по публични поръчки за предоставени поръчки и подписани контракти за доставка на чиста електрическа сила от снабдител от последна инстанция за обекти, благосъстоятелност на общината.

 нарушаване на член 112, алинея 4 от Закон за обществените поръчки, изразяващо се в това, че възложителят е сключил контракт за социална поръчка с избрания реализатор, с посочена в контракта единична цена с закрепена надбавка, която не подхожда на ценовото предложение от офертата на участника.

Установена е щета, която е възобновена по време на финансовата ревизия.

 нарушаване на член 17, алинея 1, по отношение на член 20, алинея 2, т. 2, във връзка член 3, алинея 1, т. 2 от Закон за обществените поръчки, изразяващо се в това, че кмет на община е изплатил средства на търговец на електрическа енергия, без да е провел социална поръчка от типа „ обществено съревнование “ или „ директно договаряне “ по смисъла на Закон за обществените поръчки, при съществуване на учредения за това.

 нарушавания на член 19а, алинея 2, т. 5 от ППЗОП, изразяващи се в това, че кметове на общини не са разгласили в профила на купувача контракти за публични поръчки, подписани с търговци на електрическа енергия.

 нарушаване на член 24, алинея 1 от Закона за счетоводството, изразяващо се в това, че е формиран годишен доклад на община, който не показва правилно и почтено имущественото и финансовото положение, финансовите резултати от активността на предприятието, паричните потоци, личния капитал, както и не показва правдиво резултатите от интервенциите.

 нарушаване на член 13, алинея 3, т. 1 от Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР