За период от 6 години 127 български компании са получили

...
За период от 6 години 127 български компании са получили
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция е финансирала 39 проекта на 127 български компании

За интервал от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската галактическа организация. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на гала „ 50 години България - галактическа страна “, проведена от Института за галактически проучвания и технологии към Българската академия на науките. От 2015 година България има подписано съглашение с Европейската галактическа организация. До края на 2021 година в тръжни процедури на Агенцията са взели участие 127 компании и се извършват 39 плана на стойност над 12 млн. лв.. Проектите са свързани с наблюдаване на Земята, галактическа просвета и технологии, телекомуникации и други, стана ясно от изявлението на икономическия министър.

„ България може да се похвали с редица триумфи в доста сфери на науката. Със сигурност обаче галактическите проучвания заемат челна позиция в този лист и са измежду тези аргументи, които в избрани моменти са създали тъй че светът да приказва за България и българските учени “, акцентира Стоянов. Той поздрави всички съдействали за развиването на галактическите проучвания в България.

„ Зная, че през миналите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически триумфи, само че и големи компликации. Половин век по-късно обаче изрично можем да кажем едно: България е една от страните със съществени достижения в тази област “, акцентира министър Никола Стоянов.

Космосът е израз на упоритостите за бъдещето ни и би трябвало да се гордеем с първопроходците, които преди 50 години нареждаха България в челните места на човешкия напредък. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си. Той уточни, че е оптимист за развиването на галактическата стратегия в България с обединените старания на институции и на научния бранш. Държавата, за жалост, изостава в потреблението в цялостен размер на достиженията на актуалния космос, където ние имаме огромен принос, от който се възползват други страни, съобщи президентът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР