За период от 6 години 127 български компании са получили

...
За период от 6 години 127 български компании са получили
Коментари Харесай

Никола Стоянов: 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция

За интервал от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската галактическа организация. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на гала „ 50 години България - галактическа страна “, проведена от Института за галактически проучвания и технологии към Българската академия на науките. Събитието беше намерено от президента на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се организират честванията по случай годишнината.

От 2015 година България има подписано съглашение с Европейската галактическа организация. До края на 2021 година в тръжни процедури на Агенцията са взели участие 127 компании и се извършват 39 плана на стойност над 12 млн. лв.. Проектите са свързани с наблюдаване на Земята, галактическа просвета и технологии, телекомуникации и други, стана ясно от изявлението на икономическия министър.

„ България може да се похвали с редица триумфи в доста сфери на науката. Със сигурност обаче галактическите проучвания заемат челна позиция в този лист и са измежду тези аргументи, които в избрани моменти са създали тъй че светът да приказва за България и българските учени “, акцентира министър Стоянов. Той поздрави всички съдействали за развиването на галактическите проучвания в България. „ Зная, че през миналите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически триумфи, само че и големи компликации. Половин век по-късно обаче изрично можем да кажем едно: България е една от страните със съществени достижения в тази област “, акцентира министър Никола Стоянов.

В формалното разкриване присъединяване взеха шефът на Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките проф. доктор Георги Желев, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, командирът на Военновъздушните сили Димитър Петров, космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР