За период от 10 години износът на България за Испания

...
За период от 10 години износът на България за Испания
Коментари Харесай

Испански компании с интерес за инвестиции у нас

За интервал от 10 години износът на България за Испания се е нараснал със 73%, а последните години бележат рекордни стойности в историята на икономическото съдействие сред двете страни.  Това стана ясно по време на българо-испански бизнес конгрес, който се организира през днешния ден в Мадрид. Събитието бе намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и се провежда взаимно с Конфедерацията на испанските бизнесмени (CEOE).

В интервала 2017-2019 година стокообменът с Испания надвишава 2 милиарда евро годишно, като тези стойности бързо се възвръщат след Коронавирус пандемията. Все още се чакат систематизираните данни за 2022 година, само че се чака тя да надвиши всички предишни с растеж в стокообмена от над 50%.

„ Данните демонстрират сериозния капацитет, който имаме в доста сфери. Испания е врата за Латинска Америка, а България може да бъде логистичен център както за Балканския район, по този начин и за Близкия изток “, акцентира министър Стоянов.

Той подчертава на някои от секторите, които в последните години се развиват с бързи темпове в страната ни – осведомителните и информационни технологии, електроника, химическа индустрия, земеделие и други

Сериозен капацитет за партньорство виждаме и в автомобилния бранш, който е добре развъртян и в Испания. Към момента в 9 от 10 автомобила в Европа има елементи, създадени в България, а секторът се развива с голяма скорост през последните 20 години, сподели още икономическият министър.

Специално внимание бе отделено на индустриалните зони на България.

„ Страната ни има ниски равнища на безработица, само че тя е неравномерно разпределена сред районите. Затова ще предизвикваме основаването на нови индустриални зони в региони с по-голяма безработица, като това ще насърчи навлизането на нови вложения, а фирмите няма да срещат огромни компликации с фрагментите “, изясни министър Стоянов.

Той акцентира обаче, че България има интерес към привличането на вложения, които ще дадат добавена стойност на стопанската система ѝ.

„ Преминали сме стадия, в който значимо е било количеството. Днес за нас най-важно е качеството. Затова търсим компании, които ще дадат добавена стойност и високи приходи на заетите в тях “, сподели Никола Стоянов.

„ Отношенията сред нашите две страни са в доста специфичен миг “, акцентира Ксиана Мендес, държавен секретар на Министерство на промишлеността, търговията и туризма на Испания.

Тя обърна внимание, че двустранният стокообмен регистрира рекордни стойности и изрази убеденост, че с повече сходни събития ще се реализиран още по-добри резултати. По думите ѝ България има стратегическо значение за Испания, което се е засилило още повече след началото на военния спор в Украйна.

С всички провеждани промени, България става все по-интересна за задгранични вложения, сподели още Мендес.

Испански компании са разкрили над 3000 работни места в България, подчертава в изявлението си посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Повече от 25 хиляди български възпитаници учат испански език, а над 200 хиляди наши сънародници живеят в Испания, стана ясно по време на форума. Това са съществени предпоставки за поощряване на икономическите връзки сред нашите две страни, акцентира испанският посланик.

Участниците във форума се сплотиха към мнението, че страната ни става все по-атрактивна за задгранични вложения и взаимни планове, защото геополитическото ѝ състояние може да я трансформира в основна логистична локация за възобновяване на Украйна, след края на военните дейности.

Във форума участваха държавният секретар по търговия към Министерството на промишлеността, търговията и туризма Ксиана Мендес, посланикът на Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко, генералният шеф на Търговската камара на Испания Инмакулада Риера, генералният секретар на СЕОЕ Хосе Алберто Гонсалес Руис, както и представители на испански компании от разнообразни браншове на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР