„За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие

...
„За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие
Коментари Харесай

Димитър Маринов: За пациента нищо не се променя с електронните рецепти

„ За пациента нищо не се трансформира. Просто ще имате досие и всеки един доктор ще знае по какъв начин са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват медикаменти на хартия, в случай че не ви би трябвало този документ, да вземем за пример, с цел да докажете, че сте взимали несъмнено лекарство. Да речем със застрахователни цели”. Това съобщи пред Нова телевизия основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов във връзка идното въвеждане на електронно определяне на медикаменти на бяла рецепта от 1 май.

„ След като персоналният ви доктор ви е предписал лекарства, ще може да ги купите във всяка аптека против даване на ЕГН и датата на издадената рецепта “, сподели той.

Маринов изясни, че в уеб страницата на НЗОК със специфичен код или електронен автограф потребителите ще могат да виждат медикаментите, изписани им по Здравната каса.

„ Ако са ви изписани три медикаменти, може да си вземете колкото желаете от където желаете, до момента в който рецепта има давност”, изясни той.

Димитър Маринов разяснява и метода, по който ще се предписват медикаменти при незабавни и домашни визити. „ Предвижда се незабавните медици и лекарите, които вършат домашни визити, да употребяват приложение на телефоните, с цел да може да издават електронни предписания “, изясни основният секретар на БФС.

Той добави, че тематиката за електронното определяне не е нова, обсъждана е неведнъж в професионалните среди, само че въвеждането на е-рецепта се е отлагало два пъти, тъй като част от лекарите не са били подготвени.

Темата разяснява пред Българска национална телевизия и ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Той бе безапелационен, че не чака усложнения при въвеждането на е-рецептите в аптеките.

„ Затруднения с електронните предписания могат да имат единствено тези аптеки, които до момента не са работили с НЗОК. Този развой от дълго време тече и те би трябвало да бъдат осведомени доста от дълго време и да са взели ограничения “, сподели Николай Костов.

Като при всяка цифровизация процесите се усъвършенстват и което е най-важното, се съхранява информация за всички предписани медикаменти, което е от изгода и за лекарите, и за пациентите, добави ръководителят на АСА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР