За първите три месеца на председателството на България на Съвета

...
За първите три месеца на председателството на България на Съвета
Коментари Харесай

България доказа, че може да е доверен партньор на ЕС, отчете се Павлова

За първите три месеца на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз страната ни се потвърди като заслужен, постоянен, виновен и приближен сътрудник на Европейски Съюз , който съумява да балансира съществени и сложни диспути. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова на конференция, на която беше показан доклада на свършеното през първото тримесечие.

 Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни
Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Премиерът ни търси и Хашим Тачи за договарянията с Прищина

Над 1 000 съвещания и срещи са извършени в София, Брюксел и Страсбург през първите три месеца на Българското председателство. В форумите са взели участие близо 10 000 делегати . Проведени са и 22 съвещания на Съвета на Европейски Съюз в разнообразни формати , 12 съвещания на КОРЕПЕР II и 13 съвещания на КОРЕПЕР I. Откакто страната ни ръководи Съвета на Европейски Съюз, са се състояли и близо 700 работни групи в Брюксел, а у нас са извършени над 100 от събитията в календара.

Според Павлова един от най-големите триумфи е провеждането на 64 триалога сред Съвета, Комисията и Парламента по значими тематики, по които е реализиран забележителен прогрес.

Като триумф Павлова регистрира завършилите договаряния в тристранните срещи за Директивата за командироването на служащи, приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол, Регламента по отношение на мониторинга и докладването на излъчванията на CO2 и разхода на гориво на нови тежки транспортни средства, Регламента за шерване на напъните, за реализиране задачите на Европейски Съюз за климата, Директивата за енергийната успеваемост на постройките, Директивите по пакета за отпадъците, Регламента за географското блокиране при извършване на покупки онлайн и други.

 Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София поради Косово?
Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София поради Косово?

Испания, Румъния и Кипър са близо да прибягнат до План Б

По думите на министъра най-големите провокации предстоят. Сред тях най-важното е Срещата на върха на водачите на страните членки на Европейски Съюз и Западните Балкани , която ще се организира на 17 май в НДК.

Според Павлова упоритостта на председателството ни е на тази среща да се одобри " Декларация от София " , в която в детайли да бъдат разказани всички инфраструктурни планове, планувани за вложения в региона.

Предстои и приемането на значими финансови наставления за всички жители и бизнеса, ще стартира и дебатът за Многогодишната финансова рамка. " Месец април ще бъде доста финансово насочен. България ще отстоява своите позиции за запазването на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, както и да се планува бюджет за цифровия дневен ред, за завършването на Единния цифров пазар, за отбраната на персоналните данни и киберсигурността ", съобщи още Павлова.

 Новата уредба за отбрана на персоналните данни е за цифровите генерации
Новата уредба за отбрана на персоналните данни е за цифровите генерации

Фокусът на отбрана на персоналните данни е личността, а не данните

Павлова обърна внимание и на отбраната на персоналните данни и новия правилник, който влиза в действие на 25 май тази година , в подтекста на абсурда с " Facebook " .

По-рано през днешния ден Павлова се регистрира и на съвещание на Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР