За първите шест месеца на годината по сметкита на НАП

...
За първите шест месеца на годината по сметкита на НАП
Коментари Харесай

За шест месеца НАП – Видин събра почти 3 милиона лева просрочени задължения

За първите шест месеца на годината по сметкита на Национална агенция за приходите Видин постъпиха 2 911 750 лв. просрочени отговорности за налози и осигуровки след предприемане на дейности от обществен реализатор.
Преди да пристъпят към наложително събиране обществените реализатори организираха 57 срещи и съвсем 600 телефонни диалози с жители и компании от Видинска област, които имат финансови усложнения и не могат да платят в период своите отговорности към страната.
Длъжниците, чийто банкови сметки към този момент се запорирани, при избрани условия получаваха позволение за наложително заплащане. Това е законово регламентиран механизъм, посредством който компаниите получават позволение да употребяват част от постъпващите по запорираните им сметки, суми за реализиране на стопанска активност, а останалата част се употребява за погасяване на обществените им отговорности. През 2018 година в Национална агенция за приходите – Видин са издадени 12 позволения за неотложни заплащания на длъжници, вследствие на които в бюджета са постъпили 170 хиляди лв..
С цел да се защитят ползите на страната, с изключение на запори на банкови сметки, обществените реализатори могат да постановат и други обезпечителни ограничения. От началото на година в Национална агенция за приходите Видин са наложени 20 възбрани на недвижими парцели и 25 запора на движими движимости (МПС, земеделска техника и машини).
В случаите когато не се погасяват просрочените отговорности, като последна мярка се пристъпва към продажба на запорираните активи. За шестте месеца на 2018 година в Национална агенция за приходите – Видин са извършени 11 търга за продажба на имущество на длъжници, в резултат на които в хазната са постъпили 122 хиляди лв..
Национална агенция за приходите поучава жителите и компаниите с краткотрайни усложнения при заплащане на обществените си отговорности, да потърсят контакт с обществените реализатори на организацията, с цел да бъде открит допустим и за двете страни метод за тяхното погасяване.
„ Всеки клиент може да ревизира посредством електронните услуги, предоставяни от организацията, положението на своята данъчна сметка и навреме да предприеме дейности за погасяване на обществените си отговорности. Справката за отговорности може да се достъпи както с електронен автограф, по този начин и с ПИК код на Национална агенция за приходите “, заяват от видинския офис на приходната организация.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР