За първите шест месеца на 2022 г. общият износ на

...
За първите шест месеца на 2022 г. общият износ на
Коментари Харесай

Втора година износът на български стоки през Лидл расте с 44%

За първите шест месеца на 2022 година общият експорт на български в европейската мрежа на Lidl възлиза на 42.5 млн. лева, което за втора поредна година е 44 % растеж по отношение на същия интервал на миналата година. Над 30 български компании са съумели да осъществят своя продукция в 28 европейски страни, с помощта на партньорсквото си с " Лидл България ", оповестиха от комерсиалната верига в четвъртък.

" Постигнатият оборот на износа, който осъществяваме дружно с нашите български сътрудници, е с над 44% по отношение на същия интервал на предходната година. Точно толкоз беше растежът в износа и за първите 6 месеца на 2021 година по отношение на първото полугодие на 2020. Този резистентен позитивен резултат е доказателство, че продуктите на българските производители печелят от ден на ден доверие на външните пазари и намират от ден на ден благоприятни условия за реализация ", уточни Драгомир Илиев, шеф сектор " Стоково доставяне и маркетинг " в " Лидл България ".

Румъния остава с максимален интерес към артикули от български производители за първата половина на 2022 година и там са осъществени 35% от общия оборот на експорта. На второ място застава Унгария (19%), следвана от Гърция (18%). Четвърто и пето си разделят пазарите на Германия и Сърбия с по 7% принос в общия експорт с " Лидл България ".

За пръв път тази година български артикули се продават и в магазините на Lidl във Франция. Като част от тематичните седмици французите са пробвали кори за баница и кадаиф.

Сред най-изнасяните артикули в европейската мрежа на Lidl за първото полугодие на годината са разнообразни типове самун, тесто и замразени печива – банички с разнообразни усети и пълнежи като сирене, спанак, тиква и локум – общо за близо 4,4 млн. лева Почти толкоз – 4.7 млн. лева, е и износът на премиално говеждо месо (стекове и бургери) от Тандем Попово в Унгария, Румъния, Гърция и Словакия. Близо 2 млн. лева е износът на млечни артикули на производителите " MJ Diaries, Schreiber Foods " и " Млечни артикули ", измежду които обичайни български като кисело мляко, биволско сирене и биволски кашкавал, само че и по-специфични усети като лабне, каймак, сирене " тел ", сирене за грил и други

Сред към този момент наложилите се на външните пазари през последните 4 години са по-нишовите артикули на новаторския български производител Nuhealth – оризови чипсове и оризови вафли, които към този момент се продават в 21 страни, както и суровите барчета и бисквити на Smart Organic, които доближават до 13 страни. Износът на двете компании, осъществен в европейската мрежа на Lidl за интервала януари-юни 2022 година, е надлежно 4.6 млн. лева и 3.8 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР